10 tips voor het organiseren van een lokale veteranendag!

28 januari 2015
Deel dit bericht:

Donderdag 22 januari was een groep van ongeveer vijftig Nederlandse gemeenten te gast bij het Veteraneninstituut en liet zich informeren over het organiseren van een lokale veteranendag. Hoe trek je de jonge veteraan aan? En wat wordt gewaardeerd door de veteranen?

Tijdens het programma vertelden de gemeenten Hengelo en Hellendoorn hoe zij vorig jaar hun veteranendagen organiseerden, en kwamen zij met nuttige tips voor de andere gemeenten.

Ben jij betrokken bij de organisatie van een lokale veteranendag? Denk dan aan:

1. De behoefte van de jonge veteraan

Denk ook aan de veteranen in werkelijke dienst van Defensie en vraag de adressen op via het Veteraneninstituut zodat alle veteranen in uw gemeente een uitnodiging ontvangen. Zorg er als gemeente ook voor dat er jonge veteranen in de werkgroep zitten.

2. Ook het thuisfront is belangrijk

Dat partners van veteranen ook worden uitgenodigd wordt erg gewaardeerd. Ook het thuisfront speelt namelijk een belangrijke rol bij het veteraan zijn.

3. Persoonlijk verhaal

Een persoonlijk verhaal van een veteraan, nabestaande of iemand met affiniteit voor veteranen uit eigen gemeente zorgt voor verbondenheid. Ook kunt u denken aan een veteraan met een hulphond die in de gemeente woont.

4. Niet in dezelfde periode landelijke Veteranendag

Veteranen gaven in een enquête van de gemeente Hengelo aan dat ze de lokale veteranendag liever in een andere periode zien dan de Nederlandse Veteranendag. Het plannen van de lokale veteranendag in een andere periode zorgt voor erkenning en waardering over het hele jaar.

5. Veteranencafé voor en door veteranen

Zorg dat je als gemeente op de hoogte bent van de verschillende veteranenactiviteiten zoals veteranencafé’s, inloophuizen en herdenkingen. Betrek deze organisaties bij het organiseren van de lokale veteranendag voor een groter bereik en een grote betrokkenheid.

6. Erkenning en waardering

De persoonlijke betrokkenheid van de burgemeester is erg belangrijk. Naast een praatje op het podium is het goed als hij persoonlijk spreekt met de veteranen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een ‘Wall of Honour’ aan te schaffen bij Stichting Anjerveteranendag. De `Wall of Honour` biedt de mogelijkheid om erkenning en waardering te tonen aan Nederlandse veteranen.

7. NIVEA

Nivea staat voor; Niet Invullen Voor Een Ander. Vul als organisatie niet in wat een veteraan leuk zou vinden tijdens een veteranendag maar vraag het de veteraan zelf!

8. Thema geven aan de veteranendag

Je kunt ieder jaar een ander thema geven aan de veteranendag. Voor 2015 zou dit bijvoorbeeld 70 jaar bevrijding kunnen zijn.

9. Muziek

Het Comité Nederlandse Veteranendag stelt ieder jaar gratis militaire orkesten beschikbaar aan gemeenten. Deze concerten zijn geschikt voor zowel de oudere als jonge veteranen. Afhankelijk van de capaciteit van de zaal zijn er zowel kleine ensembles als grote orkesten beschikbaar. De concerten bieden ook de mogelijkheid om inwoners en veteranen uit de gemeente samen te brengen.

10. Educatie

Stimuleer het verspreiden van het verhaal van een veteraan. Het educatieve programma ‘Veteraan in de Klas’ en het dilemma programma ‘Wat zou jij beslissen’ wordt kosteloos aangeboden aan scholen. Geef als gemeente waar mogelijk bekendheid aan deze mogelijkheid van educatie.

Downloads

Download hier de presentaties van de informatie- en inspiratiebijeenkomst voor het organiseren van een lokale Veteranendag: