5 handige tips voor een spreekbeurt over veteranen!

18 maart 2016
Deel dit bericht:

Zit je in groep 7/8 en geef jij binnenkort een spreekbeurt? Ben jij op zoek naar een supercool onderwerp? Geef dan een spreekbeurt over veteranen!

Deze 5 handige tips helpen jou op weg!

Tip 1  – Zoek informatie!

Voordat je je spreekbeurt geeft moet je je natuurlijk goed voorbereiden. Surf op internet of zoek in de bibliotheek naar boeken over het onderwerp ‘veteranen’.

Op de volgende websites staat nuttige informatie over veteranen:

Misschien ken je wel een veteraan. Praat eens met hem of haar!

Tip 2  – Bedenk: wat wil ik vertellen?

Oké… Je hebt een heleboel informatie verzameld en je weet nu alles over veteranen. Nu ga je deze informatie gebruiken om een presentatie te maken.

Voordat je dit doet: denk goed na over de vraag: Wat wil ik de klas vertellen?

Leg in het begin van je presentatie uit wat een veteraan is. In Nederland ben je veteraan als je als militair hebt gewerkt tijdens een oorlog of zogenaamde vredesmissie. Een veteraan kan zowel een man als vrouw zijn en is tussen de 18 en 120 jaar. In Nederland zijn er op dit moment zo’n 117.000 veteranen.

Breid je presentatie uit met andere vragen/onderwerpen die met het onderwerp ‘veteranen’ te maken hebben. Hieronder een paar tips:

  • Hoe herken je een veteraan?
  • Wat is een vredesmissie?
  • Voor hoeveel oorlogen en vredesmissies zijn Nederlandse veteranen ingezet?
  • Waarom vieren we Veteranendag?

Tip 3 – Gebruik plaatjes!

Om je verhaal duidelijk te maken hoef je niet alleen tekst te gebruiken. Dit is vaak zelfs een beetje saai! Maak gebruik van plaatjes, foto’s en/of filmpjes om je spreekbeurt leuker en spannender te maken. Foto’s van missies vind je hier.

Op de website van het Veteraneninstituut staan verschillende feiten en cijfers in leuke afbeeldingen deze kan je dus zo kopiëren en laten zien.

Tip 4  – Verzin een leuke opdracht

Zoals je zelf wel weet is niets  zo saai om in de klas te zitten en naar een lange spreekbeurt te moeten luisteren. Maar het zou zonde zijn van je voorbereiding als de helft in de klas zit weg te dromen. Een handige tip om er voor te zorgen dat de klas goed blijft opletten  is door een leuke opdracht te verzinnen.

– Maak een leuke quiz

Voorbeeld 1
Laat 2 afbeeldingen zien: 1 van een veteraan en 1 van een burger. Stel de vraag aan de klas: Hoe herken je de veteraan?

Voorbeeld 2
Deel een blad uit met vragen over de informatie die je hebt gegeven. Beloon de klasgenoten met beste antwoorden met een klein prijsje (een medaille bijvoorbeeld).

Tip 5 –  Nodig een veteraan uit

Wil je pas écht indruk maken met jouw spreekbeurt? Nodig dan een echte veteraan uit voor de klas. Dit kan heel makkelijk via het Veteraneninstituut. Klik hier voor meer informatie.

Tot slot een laatste tip: Oefenen!

Oefenen en nog eens oefenen! Oefen je spreekbeurt een keertje bij je ouders, broer of zus, vriend of vriendin en vraag hoe het gaat.  Praat je niet te snel en is alles duidelijk? Deze tips helpen je zodat je goed voorbereid bent!

Een belangrijk deel van je spreekbeurt is ook het moment om vragen te stellen.  Geef je klasgenoten aan het einde van je spreekbeurt de kans om jou de hemd van het lijf te vragen over veteranen. Bereid dit voor door van te voren te bedenken wat jouw klasgenoten misschien willen weten.

Heel veel plezier en succes met je spreekbeurt!