5 sollicitatietips voor veteranen

29 december 2014
Deel dit bericht:

Solliciteren blijft lastig. Voor iedereen. Nog lastiger is het als je voor het eerst gaat solliciteren naar een ‘gewone’ baan. Vijf sollicitatietips voor veteranen.

Als je op sollicitatiegesprek mag komen, betekent het in ieder geval dat je cv interessant is. Dat is je eerste winst. En dan het gesprek zelf. De ene keer zal je zenuwachtiger zijn dan de andere keer, maar hoe beter je voorbereidt, hoe soepeler het zal gaan.

1. De eerste indruk telt

Bedenk vooraf dat 90% van de goede afloop van het gesprek zal afhangen van de eerste indruk. Alles is daarbij belangrijk. De kleren die je draagt (niet te uitbundig), de juwelen die je om hebt (niet te veel glitter), je persoonlijke verzorging, een stevige handdruk, je non-verbale communicatie. Doe er alles aan om een goede eerste indruk achter te laten.

2. Het gesprek zelf

Zorg dat je een aantal vragen (en antwoorden) hebt voorbereid. Denk na over waarom je precies bij dat bedrijf wil werken. En waarom jij een toegevoegde waarde bent voor het bedrijf. Welke skills zijn er nodig? Heb jij die allemaal? Kun je dat goed uitleggen? Allemaal zaken die je kunt voorbereiden.

3. Referenties zijn belangrijk

Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk dat sollicitanten een aantal referenties aanleveren. En steeds vaker bellen ze de referenties ook daadwerkelijk na. Maak een lijst met 2 of 3 referenties, mensen die op een eerlijke manier kunnen vertellen hoe jij werkt en waar jouw krachten liggen. Onnodig om te zeggen, maar geef nooit fake-referenties op!

4. Vertaal defensiejargon

Iedere branche heeft zijn eigen jargon. Vaktaal die voor mensen buiten die branche niet altijd helder is. Zorg dat je geen ingewikkeld en onbekend militair jargon op je cv zet of tijdens het gesprek gebruikt. Vertaal militaire termen naar ‘gewone’ taal en leg uit wat je precies deed. Voor hoeveel mensen was je bijvoorbeeld verantwoordelijk? Wat voor werkzaamheden deed je precies.

5.Vooraf oefenen

Vraag een vriend met ervaring in het bedrijfsleven (en het liefst met het afnemen van sollicitaties) om te oefenen. Laat hem lastige vragen stellen, zodat je goed voorbereid bent en weet wat er komt.