’We don’t remember days, we remember moments’

28 oktober 2014
Deel dit bericht:
UNIFIL-reünie

18 oktober. De grote UNIFIL-reünie in het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Een verslag van Marjolein van der Werf, dochter van een UNIFIL- veteraan.

Het thema van de UNIFIL-reünie was ‘Sharing Moments’, want zoals Yeb-Jan Joustra, voorzitter van de Nederlandse Unifil Vereniging (NUV), het verwoordde: ’We don’t remember days, we remember moments’. Zo deelden de aanwezigen op deze dag mooie en minder mooie momenten.

De kameraadschap die Joustra in zijn speech benoemt is letterlijk voelbaar. Er worden vele handen enthousiast geschud, mensen die elkaar in sommige gevallen meer dan 30 jaar niet hebben gezien verwelkomen elkaar op een warme en hartelijke manier. Het lijkt zelfs of de tijd even heeft stilgestaan, alsof het nog gisteren was dat de mannen elkaar voor het laatst zagen.

Erkenning en gevoel van kameraadschap betekent ook het gezamenlijk herdenken van de mannen die omgekomen zijn tijdens de missie in Libanon. Tijdens de opening van de reünie wordt dan ook een eerbetoon gegeven aan de slachtoffers die zijn omgekomen.

Ik stap af op een groep veteranen die verhalen delen rond enkele foto’s. Hier blijkt een bijzonder verhaal achter te zitten. Eén van de omgekomen militairen was Jan Hoiting. Deze jongeman zat in de compagnie bij deze groep veteranen. De mannen wilden al jaren een foto hebben van hun omgekomen kameraad, maar deze bleken niet eenvoudig te vinden. Eén van de mannen, die voor twee weken op dezelfde post als Hoiting heeft gezeten, had een duidelijke foto meegebracht. Een mooi en ook emotioneel moment.

Richting het einde van de dag, loopt een kleine jongetje aan de hand van zijn vader langs en vertelt hem spontaan dat hij het zo’n leuke dag vindt. Dit moment typeert voor mij het gevoel van het succes van deze mooie en bijzondere reünie. Zowel voor de Unifil-veteraan als voor hun familieleden. Sjaak Duine, secretaris van de NUV, had dan ook zeker gelijk toen hij mij vertelde dat de Unifil-reünie er een zou worden om niet te vergeten.

Lees het volledige verslag van de UNIFIL-reünie van Marjolein in de novembereditie van Checkpoint

 

Headerfoto: Jos Morren