De Slag in de Javazee – 75 jaar herdenken

27 februari 2017
Deel dit bericht:

Op maandag 27 februari 2017 is het 75 jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaatsvond. In deze zeeslag tussen een geallieerd eskader en een Japans smaldeel, vonden meer dan 900 Nederlandse en ruim 250 Indonesische militairen een zeemansgraf, onder hen de Nederlandse commandant van het eskader, schout-bij-nacht Karel Doorman. De slag was de dramatische climax van drie maanden maritieme strijd met Japan: ruim een week erna moest Nederlands-Indië capituleren.

Herdenking

De slachtoffers worden jaarlijks herdacht, niet alleen in Nederland, maar ook in Indonesië. Tegelijkertijd met de herdenkingsdienst in de Kloosterkerk in Den Haag worden bij het Karel Doormanmonument op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya en op de Javazee kransen gelegd.

Bij de herdenking van de Slag in de Javazee spelen de scheepsbellen van bij de slag betrokken kruisers Hr. Ms. de Ruyter en Hr. Ms. Java een belangrijke rol. In 2002 ontdekten duikers bij toeval de wrakken van de kruisers. Twee jaar later kwamen de schepen nog een keer in het nieuws toen uit de wrakken vier scheepsbellen werden gestolen. De scheepsbellen werden opgespoord en aan de Koninklijke Marine teruggegeven. Een van de bellen is nu te vinden op het Karel Doormanmonument in Surabaya en een andere is uitgeleend aan de Kloosterkerk in Den Haag.

Interview met overlevende

Wie nu over de Javazee vaart, ziet geen sporen meer van de wanhopige strijd die zich hier 75 jaar geleden afspeelde. Ook onder water zijn de sporen van de Slag in de Javazee vrijwel verdwenen, zoals onlangs bleek bij een duikexpeditie die het Karel Doorman Fonds met het oog op de 75e herdenking organiseerde. Meer daarover leest u in dit nieuwsbericht.

Wel zijn er nog interviews met Javazee-veteranen te vinden in de interviewcollectie van het Veteraneninstituut en leeft nog een enkele ooggetuige. Gielt Algera van het Veteraneninstituut sprak met overlevende Felix Jans en schreef een artikel over zijn belevenissen in de Checkpoint van januari-februari. 

Boek

Over het herdenken van de Slag in de Javazee is op initiatief van het Karel Doorman Fonds het boek De Javazee-campagne na 75 jaar. Sporen van de strijd van de Koninklijke Marine tegen Japan, december 1941 – maart 1942 verschenen. Twaalf auteurs werkten aan deze publicatie mee, onder wie militair-historicus Jeoffrey van Woensel van het Veteraneninstituut. De bundel is niet te koop in de boekhandel, maar wel te bestellen op www.marktenmissie.nl. Het boek kost € 19,50 (plus € 3,95 verzendkosten binnen Nederland).

(Bron headerfoto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie)