Tijdelijk extra troepen naar Afghanistan

16 april 2021
Deel dit bericht:
Uit voorzorg vanwege de veiligheidssituatie.

De tachtig extra Nederlandse militairen die sinds februari  paraat staan voor de NAVO-missie in Noord-Afghanistan worden binnenkort ingezet. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Zij springen bij omdat de veiligheidssituatie naar verwachting verslechtert en de dreiging voor Nederlandse en overige coalitietroepen toeneemt.

Bron: Ministerie van Defensie

Aanvallen

De Taliban houdt zich vanaf 1 mei mogelijk niet langer aan de afspraak om geen NAVO-troepen aan te vallen. Dit akkoord tussen de Verenigde Staten en de Taliban is 14 maanden geleden gesloten. Hierin staat onder meer dat buitenlandse troepen vanaf 1 mei 2021 weg zouden zijn uit Afghanistan, mits aan een aantal voorwaarden werd voldaan.

Eerder deze week maakten  de VS en NAVO bekend alle troepen terug te trekken uit Afghanistan. Dit gebeurt tussen 1 mei en 11 september 2021. Om ervoor te zorgen dat dit vellig kan, moeten de coalitietroepen, waaronder Nederlandse eenheden, voorbereid zijn op Taliban-aanvallen.

NAVO-verzoek

Deze verwachte verslechterde veiligheidssituatie is de reden waarom de NAVO-commandant in Noord-Afghanistan Nederland heeft gevraagd om extra inzet van militairen. Zij moeten de veiligheid van de NAVO-troepen  versterken. Ook dragen ze bij aan een ordelijke afbouw van de missie en een veilige terugkeer van de Nederlandse militairen uit Afghanistan. De extra militairen zijn dus niet bedoeld om ‘gaten te dichten’ van coalitiepartners die hun troepen terug trekken. De inzet is voor ongeveer 5 maanden.