Trainingsactiviteiten Irak stilgelegd

8 januari 2020
Deel dit bericht:
Op dit moment zijn ongeveer 40 Nederlandse militairen uitgezonden naar het Noord-Iraakse Erbil.

De Nederlandse trainingsactiviteiten in Irak zijn voorlopig stilgelegd. De internationale coalitie die strijdt tegen terreurorganisatie ISIS heeft dit besloten. De maatregel heeft te maken met de oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Die zijn ontstaan na een Amerikaanse raketaanval in Irak, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven kwam.

Bron: Ministerie van Defensie

Er zijn ongeveer 40 Nederlandse militairen actief in het Noord-Iraakse Erbil. Voor deĀ Capacity Building Mission Iraq trainen zij de Peshmerga, de Iraaks-Koerdische milities die ISIS-strijders op de grond bevechten. Daarnaast traint een aantal Special Operations Forces militairen bij Bagdad Iraakse special forces.

De veiligheid van de Nederlandse militairen en civiele functionarissen in Irak heeft de hoogste prioriteit, schrijven de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld-Schouten (Defensie) in een brief aan de Kamer. Het kabinet houdt de situatie nauwgezet in de gaten. De inschatting van de commandant van de anti-ISIS coalitie in Bagdad is daarbij leidend.