1200 gebitten nagekeken en genoten van Taylor Dayne

20 juni 2017
Deel dit bericht:

Tijdens de Nederlandse Veteranendag op 24 juni in Den Haag bedanken we alle veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Het Veteraneninstituut doet dat dit jaar met muziek! Veteranen mogen een ‘plaatje voor een maatje’ aanvragen, die DJ Daniel Abrandis op Veteranendag gaat draaien in de Vi-lounge. Peter van der Hee vroeg de plaat ‘Love will lead you back’ van Taylor Dayne aan. Vijf vragen aan deze anesthesieverpleegkundige, die op 49-jarige leeftijd weer beroepsmilitair werd en werkzaam is in het Centraal Militair Hospitaal.

Waar ben je op missie geweest?

In 1990 vielen de troepen van Saddam Hoessein Koeweit binnen. In het kader van operatie Desert Shield ben ik op 15 november 1990 met Hr. Ms. Zuiderkruis naar de golfregio vertrokken. Na het verstrijken van het ultimatum aan Saddam Hoessein, op 15 januari 1991, ging de operatie verder onder de noemer Desert Storm. De Zuiderkruis had als taak om de andere Nederlandse schepen te voorzien van voedsel, drinkwater en andere goederen. Het was in die tijd het grootste schip van de Nederlandse marine. Naast een Amerikaans vliegdekschip viel het schip alleen helemaal in het niet.

Wat was jouw taak?

Ik ging mee als matroos van de logistieke en geneeskundige dienst. Ik was tandartsassistent, verpleegkundige en ook nog operatieassistent. Voor die taak werd ik van tevoren nog even snel bijgeschoold. Dat was wel zo handig. Ik vervulde dus drie functies ineen, wat weer scheelde in het aantal mensen dat mee moest gaan.

Ik heb zowel op de heen- als de terugreis bijna alle gebitten van de Nederlandse militairen gecontroleerd, dus meer dan 1200 controles!

 

Daarnaast hebben we een aantal spoedoperaties moeten uitvoeren, werden we ingevlogen op andere schepen voor gebitscontroles en voerden we speciale behandelingen uit tijdens de havenbezoeken. Ik was dus continue aan het werk, wat ik ook erg leuk vond.

Waarom heb je het nummer ‘Love will lead you back’ aangevraagd?

Rond de kerstdagen lagen wij in de haven van Dubai. Wij wilden eens wat luxer eten en met drie andere collega’s bestelden wij dagen achter elkaar het kerstmenu – veel vis en rijst – in hetzelfde hotel. Tijdens die maaltijden was er een Aziatische groep die optredens verzorgde. Ik weet niet meer wie het was, maar op een gegeven moment heeft iemand dit nummer aangevraagd. Ook de avonden daarna zongen de dames van die Aziatische groep dit nummer vol overgave.

Wat doet het nummer met je als je het nu weer hoort?

Bij het horen van de eerste noten ben ik direct weer in gedachten in Dubai! Wat muziek al niet kan doen met je herinneringen… Ik vraag deze plaat aan voor Helmi Lamers, John de Clerck en Marcel de Ruiter. Met hen heb ik die avonden in Dubai doorgemaakt. Ik denk ook dat wij allemaal goede herinneringen hebben aan die vijf maanden. Nog altijd heb ik veel contact met hen. Via whatsapp, op de veteranendag en op de reüniedagen van de Zuiderkruis, ieder jaar in Den Helder.

 

De band met hen is nog altijd heel sterk, ook al spreken we elkaar weinig. We zullen er altijd voor elkaar zijn!

Je zit nu bij de landmacht. Hoe is dat zo gekomen?

Na mijn missie ben ik vrij snel in de burgermaatschappij gekomen. Ik wilde graag verpleegkundige in de operatiekamer worden en dat kon destijds niet bij de marine. Vervolgens heb ik 25 jaar als anesthesieverpleegkundige in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam gewerkt. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want in die tijd ben ik als reservist op uitzending geweest naar Bosnië, Kosovo en Afghanistan. Sinds vorig jaar ben ik zelfs weer beroepsmilitair.

Op 49-jarige leeftijd werd ik weer ‘ingekeurd’ en ben nu Eerste Luitenant bij de Landmacht. De diversiteit aan operaties in het CMH heeft mij verbaasd. We doen echt veel. Ik hoop uiteindelijk weer terug te komen bij de marine!