“Durf te experimenteren met programma veteranendag”

21 maart 2014
Deel dit bericht:
Bart van Lier, zelf Libanon-veteraan, zet zich samen met veteranen, bewoners, ondernemers en burgemeesters uit zijn omgeving in voor de erkenning en waardering voor veteranen. Sinds 2011 is hij lid van de werkgroep die verantwoordelijk is voor de organisatie van de jaarlijkse regionale veteranendag voor de gemeente Goirle, Tilburg, Oisterwijk en Loon op Zand. En met succes. De dag wint aan populariteit en bekendheid. “Onbekend maakt toch een beetje onbemind. Ik zou het alle gemeentes aanraden om te zoeken naar het ideale veteranendagprogramma.”

“Lange tijd was onze veteranendag een plezierige maar tegelijk erg besloten feestje. Koffie, koekje, een toespraak van de burgemeester. Dat was het wel. Veteranen, zeker de wat oudere, vonden het eigenlijk wel prima zo. Maar jonge veteranen vonden het steeds minder interessant. Bovendien hadden buitenstaanders eigenlijk geen idee wat zich daar binnen een zaaltje afspeelde. Ze hadden geen rol en konden eigenlijk ook niet meedoen. Dat vonden we zonde. Want juist door andere mensen te betrekken in wat je doet, groeit de erkenning en waardering. Onbekend maakt toch een beetje onbemind. Wij vonden het tijd om onze regionale veteranendag op een andere manier vorm te geven.

In het kort komt het er op neer dat we het besloten feestje zichtbaarder en toegankelijker hebben gemaakt. Het is meer een publieksevenement worden. Ik denk dat we daarin nu een goede balans hebben gevonden. Er is een activiteit exclusief voor veteranen en hun familie. Daarnaast hebben we een programma met activiteiten voor een breder publiek. Met behulp van bijzondere voertuigen, exposities, lezingen en verhalen bereiken we nu juist de mensen die anders nooit van onze veteranen gehoord zouden hebben. Door middel van lokale publiciteit en presentaties op scholen lukt het ons om elk jaar meer mensen te bereiken.

Wij denken dat een nieuwe opzet ook nieuwe mensen aantrekt. Je moet durven vernieuwen en veranderen om mensen te verrassen. Wij doen dat bijvoorbeeld door de regionale veteranendag elk jaar te laten rouleren tussen de vier buurgemeentes. Op die manier ben je elk jaar elders zichtbaar, bereik je een groter publiek en biedt je ruimte voor nieuwe programma-onderdelen. Onderling kunnen we veel kennis en ervaring delen. En, niet onbelangrijk, met deze opzet kunnen we de kosten verdelen onder de vier gemeentes.

Ik zou het alle gemeentes in Nederland van harte kunnen aanbevelen om te durven experimenteren met een aantrekkelijk veteranendagprogramma. Het hoeft niet veel te kosten als men slim gebruik maakt van de vele contacten en netwerken – in de eerste plaats onder veteranen zelf. Die zijn best goed georganiseerd, door heel het land. En als ze advies willen hebben kunnen ze natuurlijk altijd bij ons terecht. We helpen ze graag, want we doen het nu eenmaal voor een groter doel: erkenning en waardering voor onze veteranen.”