‘Joseph Pilates behandelde in WO I al gewonde soldaten’

4 oktober 2016
Deel dit bericht:
Pilatesdocent Becky Spellman werkt sinds enige tijd samen met Afghanistan-veteraan Toninho Norden aan zijn revalidatie. Haar droom is om het eerste pilates traumacentrum voor militairen en veteranen in Nederland op te zetten.

‘Ik kom uit een Engelse familie met een sterke militaire traditie. Mijn interesse om mijn werk te combineren met veteranen werd een paar jaar geleden gewekt. Mijn nichtje was bij mij op bezoek met haar man. Toen een raam in mijn huis door de wind ineens dichtsloeg, kroop hij ineen. Het bleek dat hij met het Britse leger in Afghanistan had gediend en behoorlijk getraumatiseerd van zijn missie te zijn teruggekeerd.

Ik was al pilatesdocent en naar aanleiding van die gebeurtenis ben ik een speciale ‘polytrauma pilatesopleiding’ gaan volgen. Die werd gegeven door Cameron Angus, een majoor uit het Britse leger die zelf ook vele missies heeft gedraaid. De opleiding besteedt aandacht aan de revalidatie bij zowel lichamelijke als psychische trauma’s.

Becky in de pilatesstudio

Wat heel veel mensen niet weten, is dat pilates tijdens de Eerste Wereldoorlog op de Isle of Man is ontstaan. De Duitser Joseph Pilates gaf in de beginjaren van de 20e eeuw zelfverdedigingslessen aan agenten van Scotland Yard. Tijdens de oorlog werd hij als verpleegkundige geïnterneerd in een militair hospitaal op de Isle of Man. Daar legde hij zich toe op de revalidatie van gewonde Engelse soldaten die van het front terugkeerden. Zijn revalidatie bestond in die tijd uit verschillende door hem ontwikkelde oefeningen met behulp van veren afkomstig uit de ziekenhuisbedden.

Met die polytrauma pilatesopleiding op zak heb ik hier in Nederland contact gezocht met Defensie en het Veteraneninstituut met de vraag of er belangstelling was. Dat bleek destijds niet het geval. Toen ik in de media het verhaal van Toninho Norden las, heb ik direct contact met hem gezocht. En nu is Tony de eerste veteraan die ik begeleid bij zijn revalidatie.

Becky en Toninho

Tony vond het eerst maar raar. Pilates was in zijn beleving vooral iets voor vrouwen die zich in de zomer weer in bikini op het strand willen vertonen. Maar, toen ik hem linkjes over Joseph Pilates doorstuurde, was hij meteen verkocht. Hij is overigens de ideale leerling. Ik weet niet of dat komt door zijn militaire achtergrond, maar hij doet werkelijk alles precies zoals ik het voordoe. En allemaal in één keer goed. In 10 jaar lesgeven is hij de enige leerling die ik nooit hoef te corrigeren.

De revalidatie van Tony wordt niet vergoed, omdat pilatesdocent nog altijd een vrij beroep is. Tony en ik hebben afgesproken om het met gesloten beurzen te doen en om samen te proberen dit uit te bouwen tot iets waar we meer veteranen mee kunnen helpen. Bijvoorbeeld zoals ze dat in Denemarken doen bij Wounded Warriors Society. Tony zegt vaak tegen mij dat het zo goed zou zijn als meer veteranen van het bestaan van deze vorm van revalidatie afweten.

Ik volg nu een 4-jarige bacheloropleiding fysiotherapie. Als ik dat diploma heb, wordt een revalidatie à la Tony wel vergoed en kan ik ook echt werk maken van mijn droom: het eerste pilates traumacentrum voor militairen en veteranen in Nederland opzetten.’