“Het was wel even wennen voor Marco om met een ‘burger’ samen te werken”

16 juli 2014
Deel dit bericht:
Bert Gelderblom is al enkele jaren de secretaris van Marco Kroon. Op het blog van Veteranendag vertelt hij over hun ontmoeting en de nauwe samenwerking die daarop volgde.

‘Een aantal jaren geleden ben ik ‘out of the blue’ op Marco afgestapt en heb hem verteld dat ik bijzonder veel waardering heb voor hem en dat Nederland zuinig moet zijn op z’n helden. Het werd uiteindelijk een lang gesprek en het klikte al snel tussen ons. Ik heb hem in dat gesprek voorgesteld om zijn ervaringen te delen door lezingen te gaan geven. Hij vroeg bedenktijd maar na een aantal dagen hadden we al concrete afspraken gemaakt en zijn we gestart. Inmiddels is Marco een gelouterd spreker en blijkt hij een natuurtalent te zijn in het overdragen van een boodschap.

Van het één kwam het ander en inmiddels regel ik alle zakelijke issues voor Marco, zoals lezingen, trainingen, boeken, signeersessies, bezoeken aan inloophuizen en de correspondentie en communicatie met talloze personen. Het ‘Secretariaat Marco Kroon’ is nu een halve dagtaak geworden.

Marco Kroon bij een signeersessie in Vught

“Moet dat nou?” “Is dat weer wat nieuws dat een Ridder ook al een ‘agent’ moet hebben? “Is dat niet wat overdreven allemaal?” Vragen die weleens aan mij gesteld worden. Begrijpelijk, maar men realiseert zich doorgaans niet wat er op iemand afkomt als hij Ridder wordt. Marco had daar natuurlijk in het begin geen ervaring mee en ik ook niet. Maar al gauw bleek het de juiste stap geweest te zijn. Marco wil namelijk dat alle mensen die hem schrijven, mailen en bellen met soms zeer persoonlijke issues een correct en tijdig antwoord krijgen. Zelf lukt hem dat niet, omdat hij meer dan 100% gefocust wil zijn op zijn militaire taken. Het getuigt m.i. van respect voor iedereen die hem contacteert dat hij besloten heeft daar hulp bij in te roepen.

Het was wel even wennen voor Marco om intensief samen te werken met een ‘burger’, zoals hij dat noemt. De burgermaatschappij werkt namelijk niet altijd zoals een militair in hart en nieren zou verwachten. Maar inmiddels zijn we een hecht team geworden en ben ik blij dat ik ‘de andere zaken’ voor hem kan regelen.

Afgelopen Veteranendag werd mij overigens voor de zoveelste keer duidelijk hoezeer veteranen voor Marco een speciale plek in hun hart hebben. Vaak heb ik die dag de vraag moeten beantwoorden wanneer Marco nou naar de ontmoetingsplek op het Malieveld zou komen. Ik was blij om hem rond 15:00 uur daar weer de hand te kunnen schudden. En met mij vele veteranen.’

Bert Gelderblom werkt al meer dan 30 jaar met (internationale) sprekers. Een van de hoogtepunten voor Gelderblom is dat hij president Clinton in 2001, kort na diens tweede ambtstermijn, als eerste naar Nederland haalde.