De bocage in Normandië

7 juni 2019
Deel dit bericht:
Hindernis en hulpmiddel tijdens de bevrijding.

Wie weleens in Normandië is geweest, kent de prachtige smalle weggetjes met daarnaast de groene bocage van wallen met heggen. Een prachtig en typisch Frans aanzicht, maar een obstakel tijdens de bevrijding van Normandië.

normandie-bocage

Vóór de invasie op 6 juni 1944 vlogen de geallieerden over Normandië om het gebied te verkennen. Van boven zagen zij de smalle weggetjes met groene heggen maar wat zij niet zagen was dat de bocages ondoorgrondelijk waren en het zicht wegnamen.

Door de smalle doorgang konden pelotons zich niet in de breedte ontplooien zoals ze dat gewoonlijk deden. Majoor Dick Winters (bekend van de serie Band of Brothers) bedacht hiervoor een nieuwe tactiek genaamd het afwikkelen. Hij bedacht dat als de mannen achter elkaar liepen en de voorste mannen vuurden ze daarna af konden wikkelen om vervolgens naar achter te lopen. Een tactiek waar we nog steeds dankbaar gebruik van maken.

normandie-bocage

Daarnaast had de bocage nog een ander voordeel. Wat een nadeel voor de geallieerden was, was uiteraard ook een nadeel voor de vijand. Winters maakte gebruik van het slechte zicht wat de vijand had door de bocage. Hij bedacht de tactiek vuurbasis met aanval met omtrekkende beweging. Vanuit een vaste plek wordt de vijand constant beschoten en een gedeelte van de troepen maakt een omtrekkende beweging en valt de vijand vanaf zijwaartse positie aan. Deze tactiek wordt nog steeds onderwezen op militaire academies als voorbeeld voor een succesvolle aanval op een gronddoel, ondanks dat de vijand in een overweldigende meerderheid is.

Tip: Luister de podcast Leadership Lessons from Major Dick Winters: https://www.artofmanliness.com/articles/leadership-lessons-from-major-dick-winters/