“De impact van de Herculesramp hield ik bij haar weg toen zij in Bosnië zat”

31 juli 2015
Deel dit bericht:

Net terug van zijn uitzending naar Bosnië, ontmoette korporaal bij de genie Elroy Treling soldaat-gewondenverzorger Saskia Heezen op de kazerne. Nu zijn ze getrouwd, ouders van een zoon én ze delen een grote passie: als veteraan actief zijn.

Aanvankelijk kwam er met Saskia vooral een huiselijk leven in Elroys bestaan, inclusief gezond eten.

Ons eerste afspraakje was in de eetzaal op de kazerne. Ik moest toen even goed nadenken waar die zich ook weer bevond, want ik was zelf meer van het snacken bij de Cadi: lekker een frietje.

Gezonde maaltijden zouden vaste prik worden toen ze gingen samenwonen, maar Saskia ging al snel op uitzending naar Bosnië. Weg goede voornemens! Elroy: “Het verwerken van het afscheid deed ik door even lekker even bij de McDonalds te bunkeren. En de maanden dat ze weg was, zat ik na het werk thuis wat te gamen of tv te kijken en werkte ik kilo’s drumsticks weg. Onze slager heeft er goed garen bij gesponnen dat Saskia op uitzending was!”

Buitenlijn naar Bosnië

Als militair met uitzendervaring beviel het Elroy niet om als ‘partner van een uitgezonden militair’ naar de thuisfrontavonden te gaan. “Ik had daar meer antwoorden voor anderen dan dat het mijzelf wat opleverde. Dat zocht ik al snel niet meer op. Ik vond bij de collega’s van Saskia op de kazerne altijd een luisterend oor. En de radio stond de hele dag aan tijdens mijn werk. Bij de piepjes van het journaal spitste ik mijn oren, om wat nieuws over Bosnië op te vangen.”

Af en toe ging Elroy langs bij de Sectie Inlichtingen op de kazerne, voor een persoonlijke update van de situatie in Bosnië. “Het complete plaatje gaf rust. Via COMCEN heb ik één keer een buitenlijn aangevraagd als ‘kapitein Ter Linge’, om even met Saskia te kunnen praten. Als korporaal Treling zou ik die buitenlijn nooit gekregen hebben, maar als kapitein Ter Linge kreeg ik ‘em wel.”

Saskia 001 brieven schrijven naar huis bijgesneden
Elkaar begrijpen als geen ander

De communicatie verliep tijdens de uitzending vooral per brief. Kort na haar vertrek verleende Elroy hulp bij de Herculesramp. De heftige impact van de ramp op zijn leven hield hij voor zich, als hij haar schreef of belde. Dat zou later wel komen.

Elroy: “Ik wist: zij heeft genoeg aan haar ervaringen in het uitzendgebied. Mijn eigen ervaring als militair gebruikte ik als graadmeter, om haar als thuisfront goed te begrijpen terwijl zij daar zat. Het mooie is: dat gebeurt ook omgekeerd. Toen het mij 10 jaar na Bosnië op Veteranendag in Den Haag even teveel werd, kon Saskia mij de ervaring laten, maar me tegelijkertijd het gevoel geven dat ze mij begreep.”

Elroy en Saskia hebben beiden de veteranenstatus, een factor van belang in hun relatie. “We gaan allebei graag naar herdenkingen, als eerbetoon en om respect te betuigen. En naar reünies. We snappen dat van elkaar,  vaak gaan we er samen heen.”

Hoorn 2015 bijgesneden