13 liter water per dag drinken

28 juni 2018
Deel dit bericht:
Op missie naar het Midden-Oosten.

Nederlandse veteranen hebben op bijna elke denkbare plek ter wereld gediend om zich in te zetten voor vrijheid, vrede en veiligheid. In de aanloop naar de Nederlandse Veteranendag 2018 op 30 juni a.s. delen we daarom enkele wetenswaardigheden over de werelddelen/regio’s Europa, Azië, Midden-Oosten en Afrika. Vandaag: Het Midden-Oosten: een heetgebakerde regio!

Het Midden-Oosten, een regio ingeklemd tussen werelddelen, bakermat van onze beschaving en kraamkamer van drie grote religies. Als kruispunt van culturen en doorgangsroute tussen oost en west is het een fascinerend gebied, maar ook een regio waar de scherpe kanten van de koloniale erfenis nog altijd wonden veroorzaken. Het is een gebied waar met tussenpozen al een eeuw gevochten wordt om water, geloof en olie.

En ondanks de verkoelende bries van de Arabische Lente blijft het een regio waar de gemoederen soms hoog oplopen en waar de hitte van het gevecht vaak niet onderdoet voor de hitte van de zon boven eindeloze zandvlaktes.

Vijftien vredesmissies

De Nederlandse militaire betrokkenheid bij de regio was de afgelopen zestig jaar intensief met deelname aan vijftien vredesmissies en de inzet van ruim 27.000 militairen. Tot die inzet behoren bekende vredesmissies, zoals UNIFIL in Zuid-Libanon (1979-1985) en SFIR in Irak (2003-2005), maar ook minder bekende, zoals MFO (1982-1995) en de soortgelijke waarnemingsmissie UNTSO waaraan de Nederlandse krijgsmacht nu al ruim zestig jaar (!) deelneemt. Voor de goede orde: Afghanistan behoort niet tot het Midden-Oosten, ook al wordt dat nogal eens gedacht.

13 liter water per dag

De Nederlandse militairen die sinds 1956 zijn ingezet in landen als Egypte, Israël, Syrië, Jemen, Libanon, Koeweit en Irak of in aangrenzende wateren deden de meest uiteenlopende indrukken op. Een thema dat in veel interviews benoemd wordt is het hete en droge klimaat:

UNIFIL-veteraan Van der Pol (Libanon)

De aankomst in Beiroet was een gewaarwording op zich. Ik had nog nooit iets meegemaakt dat zo warm was en zo heet. Ze gooiden de deur open van dat vliegtuig en het was werkelijk waar of je je hand op een hete plaat legde. Je hele lichaam gloeide.

SFIR-veteraan Van der Veer (Irak):

Het leren omgaan met veel water drinken, was op zich al een proces wat je moest leren, want het was 70 graden, waardoor je 13 liter water per dag moest drinken. En dan begint het piemeltje wat te werken en de rest verzweette je. Als je hier in Nederland 13 liter water drinkt, dan verdrink je. Dat kan niet eens, dan ga je dood. Daar moest je dus preventief steeds maar water drinken. Ja, dat was wel van belang. Ook mocht het water niet te koud zijn, want bij die temperaturen is te koud water natuurlijk hartstikke koud. Dan gaat het niet goed met de huishouding aan de binnenkant. Dat moest je allemaal leren.

Interviewcollectie

Maar natuurlijk gaat het in deze interviews over veel meer dan de hitte. Veteranen van missies in het Midden-Oosten hebben van alles meegemaakt. Geïnteresseerd in hun verhalen of juist in ervaringen van veteranen van missies in andere werelddelen? Ga dan naar www.veteranenvertellen.nl en beluister meer!