Een gebarentolk met een v-tje

26 juni 2021
Deel dit bericht:
Veteraan Arthur vertolkt TV-uitzending Nederlandse Veteranendag.

Een primeur voor de live-uitzending van de Nederlandse Veteranendag, op zaterdag 26 juni van 12.35 tot 14.00 uur op NPO2. Het event wordt voor het eerst simultaan vertolkt voor doven en slechthorenden. Veteraan Arthur Massoeurs maakte de overstap van beroepsmilitair naar gebarentolk. Zijn twee werelden smelten zaterdag heel even samen, want hij mag op televisie de ceremonie tolken.

Tolk met insigne

‘Komt mijn oude eenheid ter sprake, dan zou het kunnen dat mijn hoofd zaterdag een stukje uit beeld verdwijnt’, lacht Arthur. Mogelijk gaat hij dan, onbewust, een beetje rechter staan. Want dat hij een van de twee tolken is die de ceremonie zaterdag van gebaren voorzien, beschouwt hij als een eer. Zelf mag hij dan zelf niet meer zo in de militairen- en veteranenwereld zitten, ‘ergens brandt het heilige vuur nog steeds.’ Op Arthurs borst prijkt zaterdag dan ook zijn veteraneninsigne.

Arthur, een fanatiek sporter, sloot zich na de middelbare school aan bij de Luchtmobiele Brigade. Hij diende onder meer een korte periode in Bosnië. Maar na elf jaar gediend te hebben als rode baretter weigerde zijn lijf plotseling dienst. Een burnout. ‘Het militaire bestaan trok een te zware wissel op mijn leven, verklaart Arthur. ‘Ook mijn jeugd speelde me parten. Mijn ouders waren beiden doof, en mijn broer en ik zijn horend. Daardoor botste onze wereld nogal eens met die van hen.’ Hij nam ontslag en begon een zoektocht naar zijn volgende bestemming. Die had een verrassende uitkomst. Tot zijn eigen verbazing maakten oude frustraties plaats voor interesse in de dovenwereld. Hij studeerde af als tolk Nederlandse Gebarentaal.

Twee werelden even één

Inmiddels maakt Arthur deel uit van een groepje tolken dat tolkt voor de NPO. Ze voorzien de journaals en het jeugdjournaal van gebaren. Arthur wordt ook wel eens gevraagd voor speciale uitzendingen. ‘Er zijn nog niet zoveel programma’s op tv waarbij een gebarentolk of ondertiteling wordt ingezet, maar dat wil de NPO gelukkig vaker gaan doen.’ Dat de Nederlandse Veteranendag dit jaar al de selectie haalde, deed hem goed. En dat hij gevraagd werd om samen met een collega deze uitzending van gebaren te voorzien, vindt hij al helemaal bijzonder. ‘In het leger zitten geen doven en slechthorenden. Die worden afgekeurd. Het zijn dus twee volkomen gescheiden werelden.’ Mooi dus dat Arthur, oud-militair en gebarentolk in één, ze zaterdag toch even bij elkaar brengt.