Een veteraan, een boekje en een monument

14 december 2018
Deel dit bericht:
Gerard van der Lee ontwierp het Verbindend Monument.

Indiëveteraan Gerard van der Lee (1927) is veteraankunstenaar, hij schildert, schrijft en tekent. Groter, kleiner, schilderijen, prenten, muurschilderingen en vele illustraties in het blad van de huzaren. Hij was De Tekenaar, een eretitel waarmee hij nu nog steeds wordt aangesproken.

 

Onze Jan

Totdat zo’n 5 jaar geleden het moment kwam om ook te spreken namens onze Jan. Toen schreef Van der Lee het verhaal van al die ‘Jannen’ op in zijn boek “Onze Jan in Indië”, over de soldaat die uitgezonden werd en zijn taak deed zoals opgedragen.

Het verhaal vertellen doet Gerard van der Lee ook met het ‘Verbindend Monument’. Een plek voor alle Nederlandse militairen, hun thuisfront en hun nabestaanden om even stil te staan. Bij de missie, bij vertrek en bij wel of niet, niet helemaal, thuiskomen. Immers, thuiskomen na een uitzending, missie was en is niet iedereen gegeven. Wie wel thuiskwam en komt heeft vaak veel ‘achtergelaten’ in het uitzendgebied. Of het nu gaat om uitzending naar Indië, Korea, Libanon, Cambodja, Afghanistan of een van al die andere missies. Thuiskomen is en was voor velen niet gemakkelijk.

Verwerkingskunst

Voor Van der Lee was het ontwerpen van het Verbindend Monument het ‘toppunt’ van verwerkingskunst. Bedacht rond zijn 90e verjaardag, viel dit plan gelukkig in goede aarde. Om het te realiseren moesten er echter fondsen worden geworven én moesten veteranen een kans krijgen het zich eigen te maken. Dus maakte Gerard “Onze Jan in Indië, getekend bovendien”, een prachtig vervolg op zijn eerdere boek, dat de lezer vraagt vooral te kijken.

De tekeningen vertellen het verhaal, in woord en beeld, dat niet alleen collega-veteranen, oud en jong, maar ook ‘de jeugd’ aanspreekt. Zij geven een uniek inkijkje in de ervaringen van al die militairen uitgezonden in de jaren 1945 – 1950 naar ‘de Oost’.

Door de verkoop van dit boekje én de ruimhartige donaties, maakten het mogelijk dat het Verbindend Monument al op 1 september 2018 onthuld kon worden, 14 maanden na presentatie van de idee!