“Lokale Veteranendag Hengelo trekt honderden bezoekers”

27 januari 2015
Deel dit bericht:
Elk jaar organiseert de Stichting Nederlandse Veteranendag, de landelijke Veteranendag in het laatste weekend van juni in Den Haag. Deze dag heeft als doel om de erkenning en de waardering voor veteranen in Nederland te vergroten.

Tegelijkertijd zijn er volop lokale initiatieven, zoals lokale Veteranendagen, maar ook veteranen ontmoetingscafés. Een mooi voorbeeld is de gemeente Hengelo. De gemeente organiseert al enkele jaren een succesvolle lokale Veteranendag. Deze week vertelt Ellen Groot Breteler, medewerker externe betrekkingen van de gemeente wat er volgens haar zo belangrijk is aan deze dag.

In Hengelo wonen ongeveer 500 veteranen. Dit is een grote gemengde groep met jonge en oude veteranen. De gemeente vindt het belangrijk dat met de jaarlijkse lokale Veteranendag deze groep in het zonnetje gezet wordt. “Het belangrijkste voor de veteranen is dat zij erkenning en respect krijgen. Sommigen geven aan dat ze dat jarenlang hebben gemist. Door de lokale Veteranendag te organiseren, bedanken wij als gemeente alle veteranen. We tonen ook ons respect voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Met deze Veteranendag hopen we vooral mensen met elkaar in contact te brengen. We richten ons niet alleen op veteranen, maar ook op hun familie en vrienden. We hopen dat ze hun ervaringen tijdens de Veteranendag willen delen”, aldus Ellen.

Op de laatste Veteranendag in 2014 was de opkomst heel hoog. Er waren ongeveer 350 mensen. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Zo was de lokale Veteranendag in september en niet rond de landelijke dag in Den Haag. Ook was er een concert door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Verder heeft de gemeente een werkgroep opgericht met vooral veteranen. Zij bepalen met elkaar het programma. De burgemeester is daarnaast ook heel erg betrokken bij de dag. Met het programma probeert de gemeente zowel oude als jonge veteranen aan te spreken. Een vast onderdeel van de dag is het voorlezen van alle namen van Hengelose militairen die het leven lieten in actieve dienst, het zingen van het volkslied en als afsluiting van de dag de “blauwe hap”. Afgelopen jaar sprak de vader van de overleden Hengelose veteraan Mark Schouwink. Hij sprak over zijn zoon, maar ook over het boek dat hij samen met zijn vrouw heeft geschreven: Killed in action Mark Schouwink.

De gemeente hoopt nog jaren door te kunnen gaan met de lokale Veteranendag. Volgens Ellen Groot Breteler doet het veel mensen goed. Het wordt ontzettend gewaardeerd en dat is het belangrijkste voor ons.

De gemeente Hengelo was een van de “good practices” van de burgemeestersbijeenkomst van het Veteraneninstituut.