Erecouloir 2019 - Jaaike

26 april 2019
Deel dit bericht:
Jaaike is Afghanistanveteraan en staat op 4 mei in de erehaag op de Dam tijdens de Nationale Herdenking.

Jaaike Brandsma (36) is Afghanistanveteraan en brengt 4 mei een persoonlijk eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers. Samen met nog 59 andere veteranen vormt Brandsma tijdens de Nationale Herdenking het erecouloir op de Dam in Amsterdam. Een erehaag van het Paleis tot het Nationaal Monument, waar Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima doorheen lopen om een krans te leggen.

veteraan-jaaike-erecouloir-4-mei

Iedere veteraan in het erecouloir staat vrijwillig en met een eigen reden in het erecouloir. Zo ook Jaaike. Zij is sinds 2005 werkzaam bij Defensie. In 2014 is zij burger binnen Defensie geworden en momenteel al meer dan zes jaar werkzaam als managementassistent voor de Directie Training en Operaties (onderdeel van Staf Commando Landstrijdkrachten). Jaaike heeft voeger als kind bloemen neergelegd op de Dam, samen met de Koningin.

Het erecouloir is bijzonder voor haar: ‘’Als kind maakte dit al zoveel indruk op mij. Er zijn zoveel mensen omgekomen waardoor wij in vrijheid kunnen leven. En dit keer sta ik er, met een persoonlijke twist.’’

veteraan-jaaike-erecouloir-4-mei

Kinderen een dag zonder oorlog bezorgen
In maart 2007 is Jaaike vertrokken naar Afghanistan. Ziekenverzorger en chauffeur was zij daar onder meer. Tijdens een sociale patrouille in Deh Rawod op 10 juli 2007 is zij gewond geraakt en verloor daarbij haar linker onderbeen tijdens een zelfmoordaanslag. Een man met bomvest blies zichzelf op terwijl hij langs de groep liep.

Ik heb moeten knokken, de dood was zo dichtbij. Vanaf dat moment is de overlevingsstand aangegaan. Ik heb niet opgegeven, waardoor ik nu volop van het leven kan genieten.

Ondanks deze vreselijke gebeurtenis heeft Jaaike ook mooie momenten waar zij op terug kan kijken. Jaaike: ‘’Het feit dat je kinderen een moment of zelfs dag zonder ‘oorlog’ kunt bezorgen is zo waardevol. We lieten ze spelen met speelgoed, kleurtjes en boekjes en toverden een glimlach op de gezichten. Ik hoop dat ze een van die momenten zich later kunnen herinneren’’.

veteraan-jaaike-missie-afghanistan

Luitenant Tom
Veteraan zijn én staan in het erecouloir is voor Jaaike de kers op de taart. ‘’Ik ben trots en het voelt als een voorbeeld voor anderen. We hebben niet allemaal dezelfde oorlog gevochten, maar wel dezelfde kisten gedragen. Ik ben uitgezonden geweest, maar dit draait om zoveel meer dan missies. Het brengt je zoveel en we delen zoveel’’, aldus Jaaike. Op 4 mei denkt Jaaike speciaal aan haar Luitenant Tom Krist. Op 10 juli 2007 stond de luitenant samen met Jaaike op de bazaar in Deh Rawod, Afghanistan, als een terrorist een zelfmoordaanslag pleegt. Tom overleed later aan zijn verwondingen. Jaaike: ‘’Ik herdenk Tom. Natuurlijk herdenk ik ook alle andere die hun leven hebben gegeven zodat wij in vrijheid kunnen leven. Maar in het bijzonder Tom. Hij heeft die stap gezet en hij is die stap aangegaan de wereld een stukje beter te maken. Hij verdient het zo om geëerd te worden.’’