Erecouloir 2019 - Lisette

26 april 2019
Deel dit bericht:
Lisette is Afghanistanveteraan staat op 4 mei in de erehaag op de Dam tijdens de Nationale Herdenking.

Lisette Huffels (27) bereidt zich voor op een bijzondere dag. Op 4 mei brengt deze Afghanistanveteraan een persoonlijk eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers. Samen met nog 59 andere veteranen vormt Huffels tijdens de Nationale Herdenking het erecouloir op de Dam in Amsterdam. Een erehaag van het Paleis tot het Nationaal Monument, waar Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima doorheen lopen om een krans te leggen.

veteraan-lisette-erecouloir-2019

Iedere veteraan in het erecouloir staat vrijwillig en met een eigen reden in het erecouloir. Zo ook de jongste veteraan in het erecouloir: Lisette Huffels uit Schalkwijk. Tweemaal werd Lisette uitgezonden naar Afghanistan. ‘’Tijdens mijn uitzendingen hing de vlag bijna dagelijks halfstok. Dit raakte mij elke keer, ook al kende ik ze niet persoonlijk. Veel leeftijdsgenoten kunnen hier niet staan vandaag en kunnen dit niet meer navertellen.”

Ik blijf altijd in mijn hoofd houden dat dit niet had mogen gebeuren. Daarom moeten we ons altijd hard maken voor de vrijheid hier in Nederland.’’

veteraan-lisette-erecouloir-2019

Afghanistan
In 2010 vertrok Lisette met het Redeployment Task Force naar Deh Rawod, waar zij onder meer verantwoordelijk was voor terugzending van materieel. In 2012 ging ze opnieuw naar Afghanistan, dit keer naar Kunduz, waar ze met het Rotatieondersteuningsteam zorgde voor extra logistieke capaciteit.

“Beide uitzendingen zie ik als een mooie ervaring. Als 18-jarig meisje vertrok ik, als veel volwassener en bewuster mens keerde ik terug. Met wat scheurtjes misschien. Het gaat goed met me. De dingen die ik bij me draag, horen bij me en maken me tot wie ik ben.’’

veteraan-lisette-missie-afghanistan

Plaatsje in het erecouloir
Defensie speelt een belangrijke rol in het leven van Huffels. Haar medailles hebben een mooie plek in huis gekregen en het veteranenlogo staat vereeuwigd op haar lichaam. Al lang bestaat de wens een keer deel te nemen aan het erecouloir. Dit keer staat ze er echt. “Staan in het erecouloir op 4 mei is voor mij een droom die uitkomt. We staan met zijn allen stil bij wat we kunnen doen en vooral moeten blijven doen.