Erecouloir 2019 - Mandy

26 april 2019
Deel dit bericht:
Mandy is Afghanistanveteraan en staat op 4 mei in de erehaag op de Dam tijdens de Nationale Herdenking.

Mandy Langenhuizen (39) is Afghanistanveteraan  en brengt zaterdag 4 mei een persoonlijk eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers. Samen met nog 59 andere veteranen vormt Langenhuizen tijdens de Nationale Herdenking het erecouloir op de Dam in Amsterdam. Een erehaag van het Paleis tot het Nationaal Monument, waar Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima doorheen lopen om een krans te leggen.

veteraan-mandy-erecouloir-4-mei

Op de Dam word je overweldigd en sta je ook stil bij overleden dierbaren. Ook zij hebben de vrijheid ervaren. Het gevoel wat inwoners van een oorlogsgebied per definitie niet kennen en hebben.

Iedere veteraan in het erecouloir staat vrijwillig en met een eigen reden in het erecouloir. Zo ook Mandy Langenhuizen. Ze werkt sinds 2018 als productadviseur bij de Politie Nederland. 11 jaar lang werkzaam geweest bij Defensie, maar stiekem kriebelt het nog steeds.

veteraan-mandy-erecouloir-4-mei

Bijdrage leveren aan de samenleving
In 2014 is Mandy voor drie maanden uitgezonden naar Afghanistan, Mazar-i-Sharif. Zij maakte deel uit van NSE 8, National Support Element, waar Mandy met twee andere collega’s verantwoordelijk was voor het logistieke deel en met een andere collega verantwoordelijk was voor de passagiers, zowel nationaal als internationaal. ‘’Het gevoel dat je een bijdrage kan leveren aan de samenleving is heel waardevol, niet iedereen kan en wil dat. Niet alleen mijn uitzending heeft mij dat gevoel gegeven, ook mijn bijdrage achter de schermen bij de luchtmacht tijdens de ramp van MH17. Dit alles heeft diepe indruk op mij gemaakt. En nog steeds,’’ aldus Mandy.

Buddy Frank
Mandy voelde zich lange tijd geen echte veteraan. ‘’Al die tijd heb ik het weg gemoffeld, het hoefde van mij niet zo. De laatste jaren kriebelt het zo erg en nu pas besef ik dat ik ook mee tel.”

Samen met collega’s bepaal je allemaal je eigen niveau, heb je allemaal je eigen ervaring en herinneringen, maar op 4 mei geven we samen het veteraan zijn een gezicht.

veteraan-mandy-missie-afghanistan

Haar buddy Frank is extra bijzonder voor Mandy op 4 mei. ‘’Hij had al 9 uitzendingen op zijn naam staan, maar overleed in Nederland. Hij zou de wens hebben gehad om voor de 10e uitzending te gaan. Aan hem denk ik zeker. Je wordt overweldigd door emoties en je staat ook stil bij overleden dierbaren. Ook zíj hebben de vrijheid ervaren. Het gevoel wat inwoners van een oorlogsgebied per definitie niet kennen en hebben. We moeten proberen het leven niet te serieus te nemen en te leren waarderen wat we allemaal hebben,’’ aldus Mandy.