Erecouloir 2019 - Mark

26 april 2019
Deel dit bericht:
Bosniëveteraan staat op 4 mei in de erehaag op de Dam tijdens de Nationale Herdenking.

Mark Giesbers (51) is Bosniëveteraan  en brengt 4 mei een persoonlijk eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers. Samen met nog 59 andere veteranen vormt Giesbers tijdens de Nationale Herdenking het erecouloir op de Dam in Amsterdam. Een erehaag van het Paleis tot het Nationaal Monument, waar Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima doorheen lopen om een krans te leggen.

veteraan-mark-erecouloir-4-mei

Iedere veteraan in het erecouloir staat vrijwillig en met een eigen reden in het erecouloir. Zo ook Mark Giesbers uit Nijmegen. Daar woont hij samen met zijn vrouw en twee dochters. Op 4 mei 2019 is het exact 25 jaar geleden dat Mark voor zijn uitzending aankwam in Bosnië.

veteraan-mark-erecouloir-4-mei

Herdenken
Ieder jaar is Mark met zijn gezin aanwezig bij de dodenherdenking in Nijmegen. Dit jaar staat hij voor het eerst op de Dam.

Het is een enorme eer om nu zelf in het erecouloir te staan. Die kans heb ik met beide handen gegrepen.

Tijdens zijn deelname aan het erecouloir is Mark met zijn gedachten bij bekende en onbekende slachtoffers. ‘’Een paar maanden voor mijn aankomst, was op ons kamp een jongen overleden door een ongeluk met een wapen overleden. Ik kende hem niet, maar hij gaat zeker door mijn gedachten als ik in het erecouloir sta. Maar ik denk ook aan de ruim 100 burgers die omkwamen in een plaatsje op een steenworp afstand van ons kamp.”

En natuurlijk denk ik aan alle mensen die er zelf niet meer kunnen staan en hun vrijheid voor ons hebben opgegeven’’.

veteraan-mark-missie-bosnie

Kameraadschap
Mark was 27 toen hij, op 3 mei 1994 naar Joegoslavië vertrok. Met het transportbataljon was hij verantwoordelijk voor vervoer van hulpgoederen en voedsel voor de bevolking. Binnen het bataljon was hij verantwoordelijk voor het regelen van wapens en munitie, voedsel, kleding, materialen en onderdelen voor het bataljon zelf. ‘’Het is inmiddels alweer een tijd geleden, vergeten doe je het nooit. Mensen zeggen wel eens dat de tijd dingen verzacht, maar dat is in mijn ogen onterecht. Ik ben de 50 inmiddels gepasseerd en dan kijk je terug op alles wat je gedaan en bereikt hebt. Dit is daar een groot onderdeel van. Het heeft me absoluut ook hele mooie momenten, herinneringen en kameraadschap gebracht’’, aldus Mark.