Fietsen over gravelwegen en onverharde paden in Limburg. Dat is in een notendop wat de Gravel Series Limburg inhoudt. Dit jaar had het wielerevenement een bijzonder thema: de bevrijding. Het veteranenechtpaar Erik (58) en Lyanne (55) Paskamp uit het Twentse Goor ging de uitdaging aan. Hij op de mountainbike, zij op de racefiets. “Sport maakt je letterlijk en figuurlijk sterker.”
Het eerste deel van de Gravel Series 2020 werd afgelopen voorjaar in Valkenburg verreden, op 13 september volgde deel twee in Banholt, dat exact 76 jaar eerder werd bevrijd. Als dank stelde de organisatie gratis startbewijzen beschikbaar aan veteranen. “Dat geeft aan dat er oog is voor de bijdrage van militairen aan vrijheid in het algemeen. Toen en nu”, vertelt Erik. “Het voelt op de een of andere manier toch als een stuk erkenning en waardering voor je inzet als militair.”
Kuitenbijters
Erik en Lyanne fietsten 65 kilometer door het Limburgse Heuvelland. “Als echte Twentenaren zijn we wel gewend aan het beklimmen van wat heuveltjes omdat die bij ons landschap horen. De hoogteverschillen in Limburg waren echter van een andere categorie. De pittige klimmetjes in de route waren dus nog best uitdagend. Echte kuitenbijters.”
Bevrijding
Toch kregen ze wel mee dat onderweg 76 jaar bevrijding werd gevierd. “Bij de startlocatie in Banholt hadden veel mensen de Nederlandse driekleur uitgestoken. Ook liep onze fietsroute vlak langs de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Dat was voor ons bijzonder.” Vlak voor het aankomstpunt kwamen ze ook nog een paar historische voertuigen van Keep Them Rolling tegen. “Prachtig om te zien.”
Sport
Sport heeft altijd een belangrijke rol in hun leven gespeeld. “Het is voor ons een uitgelezen mogelijkheid om zowel fysiek als mentaal te groeien. Daarnaast is het voor ons beiden een manier om even te ontsnappen aan de realiteit van de dag. Het zorgt ervoor dat je – al is het maar tijdelijk – even minder oog hebt voor je beperkingen op fysiek of mentaal vlak. Het maakt je letterlijk en figuurlijk sterker.”
Erik Paskamp werd als marechaussee in 1988 uitgezonden naar de Sinaï. In 1992 werd hij samen met zijn vrouw Lyanne, die militair chauffeur was, uitgezonden naar voormalig Joegoslavië. Naderhand bleek dat Lyanne als gevolg van deze uitzending een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen. Erik verloor later door een dienstongeval met een explosief zijn rechteronderarm. Ondanks hun beperking zijn ze altijd fysiek actief gebleven. Sport heeft een belangrijke rol gespeeld in hun herstel.