Film over een jonge veteraan

18 april 2018
Deel dit bericht:
'Er is echt een vóór en een ná Mali.'

‘Mogen we een film over je maken?’ Officier Rémon de Bruin (27) zei spontaan ‘ja’ toen twee vierdejaars studenten hem met die vraag benaderden. Half juni staat de première gepland in Utrecht.

Een film over het leven van een jonge militair die op missie gaat, dat leek Marloes Kamer en Layla Hesseling een mooie uitdaging voor hun afstudeeropdracht aan de School voor Journalistiek. “Dit wordt nog vetter dan we dachten”, herinnert Marloes zich het moment waarop ze hoorde dat Rémon al binnen een paar maanden naar Mali zou afreizen.

Toch niet naar Mali

Vrij snel volgde er een teleurstelling. Defensie gaf de filmers in opleiding geen toestemming om mee te gaan op missie. “Voor ons was het de vraag hoeveel regie je dan nog over je eigen film kunt hebben”, vertelt Marloes. Ze besloten hun plan toch door te zetten en kochten een camera voor Rémon. Dat was wennen. Rémon:

Ik ben al niet iemand die foto’s maakt, laat staan dat ik gewend ben om te filmen.

 

Op den duur kreeg hij er plezier in om zijn ervaringen in Mali vast te leggen. “Via de app of skype gaven we tips en vroegen; wil je alsjeblieft dit of dat shot opnemen?”, vult Marloes aan.

Een persoonlijke achtbaan

Wie verwacht dat De Veteraan een documentaire is over de Nederlandse aanwezigheid in Mali, die komt bedrogen uit. Waar eerst de missie het belangrijkste onderwerp leek, verschoof tijdens het proces de aandacht. Marloes: “Wij merkten dat bij ons de interesse toenam voor wat er bij terugkomst in het leven van Rémon gebeurde.” Een heleboel namelijk. In korte tijd veranderde hij van baan en dus van kazerne. Rémon: “Van een functie als specialist ben ik nu in een leidinggevende rol. Dat vroeg veel aanpassing.” Al is het meeste materiaal inmiddels geschoten, een paar opnames zijn nog gepland, vertelt Marloes. “Zoals een gesprek met de ouders van Rémon.”

Echt belangrijk

De vijf maanden die zijn missie duurde hebben hem veranderd. Er is echt een vóór en een ná Mali, zegt Rémon zelf. “De hectiek van thuis en een relatie die niet lekker liep kon ik achter me laten. Als waarnemer werd ik ingezet om collega’s te beveiligen. Tijdens die patrouilles in woestijngebied had ik veel tijd om na te denken. En je ziet daar zoveel wat niet te vergelijken is met de luxe die hier heel gewoon is. Ik ben scherper gaan zien wat echt belangrijk voor me is.”

De documentaire De Veteraan is op 16 en 17 juni te zien in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.