Geen krijgsmacht zonder munitie, geen munitie zonder het munitiebedrijf

22 september 2017
Deel dit bericht:

Iedere dag zetten de medewerkers van het munitiebedrijf zich met hart en ziel in voor veilige en tijdige munitie. Onder hen Afghanistan-veteraan sergeant-majoor Gerwin. In Kandahar was hij als specialist wapentechniek verantwoordelijk voor de herbewapening van de F16’s in de strijd tegen de Taliban. Nog altijd houdt hij zich bezig met ‘bommen en granaten’. Overal waar Nederlandse militairen oefenen en op uitzending zijn, bewaakt hij met zijn teams de kwaliteit en de veiligheid van de munitie.

Eind 2008 ging de 40-jarige Gerwin voor vier maanden op missie naar Afghanistan, waar hij als loadchief  verantwoordelijk was voor het bewapenen van de F-16’s. Zijn werk bestond onder andere uit het vullen van het boordkanon en het hangen van de bommen – Laser en GPS geleide bommen van het type GBU-12 en GBU-38 – onder de vier F16’s. Hij zat er in een onrustige periode, waardoor de F16’s regelmatig in actie moesten komen. Gerwin:

Het was lekker druk. Dat geeft ook wel voldoening. Dan heb je echt het gevoel dat je een steentje bijdraagt. Verder heb ik niet veel meegemaakt. Wij waren niet degenen die de poort uitgingen.

Inkomende raketten

Toch heeft die opmerking wel enige relativering nodig. Kandahar werd regelmatig bestookt met rakketten en soms kwamen die gevaarlijk dichtbij.

Ik heb een keer meegemaakt dat een raket op honderdvijftig meter afstand insloeg op een onderhoudstent, toen ik van de eetzaal naar de slaapgelegenheid liep. Dat zoiets kan gebeuren, daar houd je na verloop van tijd ieder moment rekening mee.

Terug in Nederland, moest ik daar aan wennen. Toen de sirene ging op de eerste maandag van de maand, was mijn eerste reactie om naar een schuilbunker te willen gaan.

Hoge kwaliteitseisen

Sinds die tijd is Gerwin nog verschillende malen in uitzendgebieden geweest, alleen dan voor kortere periodes van drie tot zes weken. Zo heeft hij nog niet zo lang geleden de trainingsmissie in Irak bezocht.

De instructieteams hebben munitie om te oefenen. Eén keer per jaar controleren onze teams of die munitie aan de eisen voldoen. Nederland hanteert hoge kwaliteitseisen, dus het komt regelmatig voor dat we munitie moeten afkeuren en vernietigen.

Met bompak en al naar voren

Inmiddels werkt Gerwin bijna twintig jaar bij Defensie en hij ziet zijn werk nog altijd als uitdagend en afwisselend. Gerwin: “Je weet vaak niet waar je volgende week heen gestuurd wordt. Op bijna elke oefening, waar ook ter wereld, gaan wij mee om de (retour)munitie te controleren, te verpakken of eventueel te vernietigen. Ook een stukje advies en assistentie hoort hierbij.” Een andere taak voor Gerwin en zijn teams, is dat zij op de oefenterreinen in Nederland de schietkampen ondersteunen bij incidenten (met munitie/wapens) en  blindgangers (weigeraars),  ruimen in het binnenterrein. Dan kan het gaan om munitie uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook om handgranaten die tijdens de oefening niet zijn ontploft.

 

Dan gaan we dus met bompak en al naar voren.

Herstel munitievoorraad

De afgelopen jaren is de munitievoorraad aanleiding geweest tot diverse publicatie en Kamerdebatten. Gerwin merkt dat met het extra geld voor Defensie, de munitievoorraad langzamerhand weer op peil komt. “Vanwege de bezuinigingen hebben we een aantal jaren geen grote partijen ingekocht. Die komen nu wel weer binnen. Onlangs nog kregen we een voorwaarschuwing voor een aantal grote levering in het najaar, waar wij de in-inspectie van doen. We zijn nu druk bezig om personeel aan te nemen, om al dat werk goed aan te kunnen.”