Gemeente Laren vindt het jaarlijks eren van hun veteranen van groot belang

5 augustus 2020
Deel dit bericht:

Sinds 2005 bedankt Nederland jaarlijks de veteranen tijdens de landelijke Veteranendag. Door de coronacrisis is dit landelijke evenement en veel lokale activiteiten afgelast. Ook de Gemeente Laren zag veel sneuvelen van hun prachtige programma.

monument-laren-holocaust
Foto: Oog op Laren

Dit jaar was Laren aan de beurt de lokale Veteranendag te organiseren. Het evenement waar de gemeenten Blaricum, Eemnes, Laren (BEL-gemeente) samen met hun burgemeester jaarlijks in samenwerken.  Linda Verkroost, medewerker kabinetszaken gemeente Laren, was daar erg blij mee vanwege het bijzondere karakter (75 jaar vrijheid). ,,De vrijheid die wij dagelijks ervaren, hebben we aan hen te danken”.  Als blijk van erkenning ontvingen alle veteranen van de drie gemeenten van hun burgemeester op 5 mei 2020 een boeket in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Het Singer Museum in Laren was gekozen om de Veteranendag te organiseren. Als speciale gast was de in Canada woonachtige heer Leonard Vis uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen; hoe hij op 13-jarige leeftijd als onderduiker in Laren terecht kwam, hoe hij na de razzia wist te ontkomen en de oorlog overleefde. Het was zijn wens nog een keer naar Laren te komen om zijn verhaal te vertellen.

Op verzoek van de gemeente zou een extra voorstelling worden gespeeld van ‘Wat ik moest verzwijgen’. Het toneelstuk vertelt het indrukwekkende verhaal van een dame die haar oorlogsverleden verdrong, gespeeld door toneelgroep De Papagaai. Uiteraard zou ook dit jaar de lunch op de Veteranendag bestaan uit de zo geliefde blauwe hap, zou de jaarlijkse groepsfoto worden gemaakt en was er ruimte om elkaar te ontmoeten in gesprek.

Naast het programma van de BEL-gemeenten wilde de Gemeente Laren samen met het gelegenheidscomité ’75 jaar vrijheid in Laren’, waar betrokken inwoners deel van uitmaakten, het jubileumjaar speciale aandacht geven.

Een aantal bijzondere activiteiten daarvan vond wel doorgang. Vanuit het comité maakte o.a. Larense inwoner, producente en documentairemaakster Ineke Hilhorst zich sterk voor een tijdelijk Holocaust monument. Van 24 april tot en met 6 mei wapperden er 750 witte zakdoeken tussen de bomen als symbolisch eerbetoon en herinnering aan de vermoorde Joden in de Tweede Wereldoorlog. De dodenherdenking in Laren vond plaats zonder publiek en was via een livestream te volgen.

Ineke Hilhorst organiseerde daarnaast De Week van het Debat. Belangstellenden konden een viertal thema interviews via livestream volgen met onder andere de burgemeester en een Libanon-veteraan.

Na het zomerreces wordt gekeken of de veteranen dit najaar bij elkaar kunnen komen en wat er kan en mag conform de richtlijnen van het RIVM.  Het eren van deze groep mensen is voor de gemeente van groot belang. Verkroost: ,,Vrijheid heeft tijdens de coronacrisis een nog sterkere betekenis gekregen en we moeten onze dankbaar laten zien voor het kunnen leven in vrijheid”.