Gemeente Utrechtse Heuvelrug zegt het met tompouces

18 juni 2020
Deel dit bericht:
Bedankje voor veteranen.

Ieder jaar bedankt Nederland de veteranen tijdens de landelijke Veteranendag. Door de coronacrisis zijn dit landelijke evenement en veel lokale activiteiten afgelast. Dat betekent niet dat iedereen stil zit. Veel gemeenten vinden het van belang om juist nú iets te doen voor hun lokale veteranen. Nana Bies, werkzaam voor het kabinet van de burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug, is voorzitter van de werkgroep van de Veteranen Utrechtse Heuvelrug. Onder deze werkgroep valt ook het Veteranencafé, een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten en waar mensen niet veel woorden nodig hebben om elkaar te begrijpen.

veteranen-utrecht-heuvelrug
Tekst: Babs Bouwman

Normaal gesproken ontmoeten de veteranen elkaar maandelijks in het Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis. ,,We weten dat onze veteranen het café missen en nu ook alle andere prachtige evenementen zijn afgelast, wilden we toch iets doen. We hebben de vaste bezoekers met een bezoek en twee tompouces verrast. Dat werd enorm gewaardeerd en de mensen vonden het leuk om aan de deur even contact te hebben op 1,5 meter”.
Vanzelfsprekend denkt de werkgroep ook aan de andere veteranen: in totaal zijn dat er zo’n 350.  Bij een aantal van hen wordt de brief van de burgemeester over het niet doorgaan van de activiteiten persoonlijk afgegeven ,,En om ze te laten weten dat we aan ze denken, kan iedereen bij de lokale bakker twee tompouces ophalen”.

,,De lokale Veteranendag, hebben we uitgesteld naar oktober”. Het programma is al bekend: op het terrein van de Marinierskazerne in Doorn houdt de commandant een toespraak en spreekt de burgemeester de veteranen toe om ze te bedanken. Het Veteranen Search Team vertelt over hun inzet als er personen vermist worden in Nederland. ,,We hopen dat het door kan gaan, want verder zijn alle andere activiteiten, waaronder het concert van de Marinierskapel, verschoven naar volgend jaar”.

De Werkgroep Veteranen adviseert de burgemeester als zij vindt dat er iets gedaan moet worden voor veteranen. ,,Ik vind het geweldig dat de gemeente altijd positief reageert op onze voorstellen, want wij hebben veel respect voor veteranen. Daarom geven wij ze veel persoonlijke aandacht; door ze te bellen of bij ze langs te gaan. Dat lokale aspect is zeer belangrijk: elkaar ontmoeten in je eigen omgeving”.