‘Het Korps Mariniers is een leerschool voor modern leiderschap’

12 februari 2016
Deel dit bericht:
Fons Scheltema is ondernemer, investeerder en tegenwoordig directeur grootaandeelhouder van een plaatsingsbureau voor de moderne management assistant, Assistant2. In de vorige eeuw was Fons eerste luitenant bij het Korps Mariniers en tot op de dag van vandaag maakt hij gebruik van de leiderschapslessen die hij toen geleerd heeft.

‘Het is die mentaliteit van niet opgeven en van kan niet bestaat niet. Van het glas dat nooit half leeg, maar juist half vol is. En altijd samen én met humor. Als pelotonscommandant sta je altijd tussen je mensen en je geeft het goede voorbeeld.

In mijn ogen zijn het deze kenmerken die ik bij het Korps Mariniers heb geleerd, die vandaag de dag horen bij modern leiderschap.

Als ondernemer maak ik er zelf constant gebruik van. En dat heeft mij de afgelopen jaren geen windeieren gelegd. Begin jaren ’80 zei ik ‘de Baas’ vaarwel, om mijn geluk buiten de wereld van het Korps te beproeven. Ik kon niet meer tegen het niks mogen doen. Iedere dag scherp zijn, klaar zijn om ingezet te worden tegen het Rode Gevaar en uiteindelijk nooit mogen. Ik was een zogenaamde “Koude Oorlog Veteraan”.

Na vijf jaar bij het Korps was het tijd voor iets anders. Ik ging rechten studeren in de avonduren en overdag bouwde ik aan mijn ondernemersloopbaan. Het werd uiteindelijk een uitzendbureau voor secretaresses. Ik werkte alleen maar met vrouwen om mij heen en dat terwijl ik uit de mannenwereld van het Korps kwam. In 2001 had ik 36 kantoren verspreid over Nederland, België en Duitsland. Ik verkocht het aan een grote speler.

Ik ging verder ondernemen en investeren en stuitte steeds vaker op gelijkgestemden. Oud-mariniers die net als ik de POTOM (de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers, red.) hadden doorlopen.

En zo raakte ik ook betrokken bij de WJB (de Vereniging van Officieren der Mariniers Willem Joseph Baron van Ghent, red.). Toen ik daar voor het eerst weer kwam was het vooral een club met ‘grijze bollen’, maar inmiddels hebben we de boel flink wakker geschud. Met als voornaamste doel de verankering van het Korps in de samenleving.

We willen ervoor zorgen dat het Korps een niet weg te denken onderdeel van de Nederlandse maatschappij is, zodat het Korps niet telkens weer zijn bestaansrecht moet bevechten.

We leren van elkaar. Jong dienende officieren ontmoeten de ‘ouderen’ die nu in de burgermaatschappij actief zijn. We maken gebruik van ons netwerk en wisselen ervaringen met elkaar uit. Zo hebben we onder meer bijeenkomsten gehouden in het Mauritshuis en op Schiphol. Afgelopen december organiseerden we samen met de Erasmus Universiteit en het Korps ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van het Korps een leiderschapssymposium voor ruim 700 man. Actief dienende mariniers, oud mariniers die nu actief zijn buiten het Korps, CEO’s van bedrijven en studenten. Een grote stap op weg naar die verankering.’