‘Ik stap in een wereld waar ik nooit uitgestapt ben’

6 juni 2018
Deel dit bericht:
Commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit (1957) neemt medio juli 2018 het voorzitterschap van het Nationaal Comité Veteranendag over van Boele Staal. Smit heeft zelf een achtergrond bij Defensie. Van 1988 tot 1992 was hij als legerpredikant (geestelijk verzorger) gelegerd in het Duitse Seedorf. In zijn nieuwe functie stelt hij zich ten doel om veteranen weer dichter bij de samenleving te brengen.

‘Ik vind het een grote eer om Boele Staal als voorzitter op te mogen volgen. Toen de vraag aan mij gesteld werd, heb ik er niet lang over na hoeven denken.

Mijn vader heeft veertig jaar lang trouw het vaderland gediend als beroepsmilitair en zelf heb ik vier jaar lang als legerpredikant gediend in het Duitse Seedorf. Ook als doom (legerpredikant, red.) ben je paraat, ga je op oefening en ben je klaar voor strijd die mogelijk komen gaat.

Ik ken veel mensen die uitgezonden zijn geweest en praat veel met veteranen. Ik heb enorm respect voor onze veteranen die bereid zijn datgene te doen wat van hen gevraagd wordt en dat doen ze namens en voor ons allen.

Daarnaast ben ik er trots op om Boele Staal te mogen opvolgen. Boele heeft de afgelopen jaren Veteranendag weten te verheffen tot een Nationaal Comité. Het is tot een monument gemaakt dat niet meer uit onze samenleving is weg te denken.

Het werk van Boele Staal wil ik graag doorzetten, waarbij ik natuurlijk ook hier en daar wat andere accenten extra zal benadrukken. Vroeger was, door de dienstplicht, het leger van ons allemaal. Of je nou van de ene of de andere kant van het spoor was, je kende allemaal wel iemand die in het leger zat of veteraan was. Dat is nu, met een beroepsleger toch anders geworden. Maar het leger is niet zomaar een bedrijf dat maar iets doet. Het leger en zijn veteranen zijn juist van de samenleving. Sterker nog, het leger is er voor ons allemaal. En juist daar is meer begrip en respect voor nodig. Daar ga ik mij extra voor inzetten, om de samenleving en veteranen weer dichter tot elkaar te brengen.

Ik heb mooie ervaringen binnen de krijgsmacht opgedaan als geestelijke verzorger. Dat ging vaak om luisteren en er gewoon zijn voor de mensen. En soms willen mensen dat je preekt. Eén van de anekdotes uit mijn tijd in Seedorf is die keer dat ik een dienst ter velde leidde voor 140 man in een naar bier en zware shag stinkende tent. Ik preekte over verantwoordelijkheid voor elkaar (‘je bent broeders hoeder’). Ik had de muziek er ook op uitgekozen (Phil Collins met ‘Just another day in Paradise’ en Joe Cocker met ‘With a little from my’). Na een half uurtje zei ik: ‘Zo nu koffie en gebak.’ Toen stond er een Hagenees op die zei: ‘hey doom, ouwehoer nog even verder…..dit gaat tenminste ergens over.

Het mooie aan mijn nieuwe functie als voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag is dat ik stap in een wereld waar ik nooit uitgestapt ben.’