In totaal heeft Het Twickelerveld 32 speurhonden. Elke hond wordt specifiek voor één doel opgeleid. De hond, vaak een herdershond, kan explosieven of vuurwerk of drugs opsporen. Niet allemaal tegelijk. Martin verbaast zich nog steeds over wat ze honden kunnen leren. “Ze zijn tot hele bijzondere dingen in staat. Zo heeft een speurhond een keer bij een lopend persoon (met tegenwind) 0,2 millimeter GHB op zeven meter afstand gevonden. Dat is toch fantastisch?”, vertelt een enthousiaste Martin.
Het werk van Martin en zijn collega’s wordt steeds belangrijker. De aanslagen in Parijs en de vliegtuigcrash in Egypte hebben het gevoel van onveiligheid vergroot. Dit levert Martin zowel nationaal als internationaal veel werk op. Het Twickelerveld werkt voor middelbare scholen, postbedrijven, vliegtuigmaatschappijen, televisiestations, musea en nog vele andere bedrijven en instellingen. “Sinds kort reizen een hondengeleider en een hond twee keer per week naar Cairo om daar de bagage van vakantiegangers te controleren. Ook worden we door middelbare scholen ingehuurd om drugs en vuurwerk op te sporen. Bij een bezoek van een sjeik aan het Rijksmuseum hebben onze honden eerst de boel geïnspecteerd. En ook voor grote televisieshows, zoals The Voice speuren we pakketjes, de studio en de gasten af.”
De speurhonden worden passief getraind. Dat betekent dat ze niet blaffen en niet agressief overkomen. Als ze iets vinden dan gaan ze zitten en wachten ze op de hondengeleider. Op die manier kunnen we bij drugscontroles en tijdens voetbalwedstrijden opgaan in de mensenmassa.
Alle vijftien hondengeleiders zijn ex-militairen. De meeste van hen hebben ook als hondengeleider bij defensie gewerkt en hebben dus veel ervaring. Belangrijk is dat ze onder stressvolle omstandigheden kunnen werken en dat ze flexibel zijn. Omdat ze op dezelfde manier zijn opgeleid verloopt de communicatie ook soepel. “Ik zou niet meer anders willen”, aldus Martin. Bijna 80 procent van de klanten van Martin weet dat hij en zijn werknemers ex-militairen/veteranen zijn. Volgens Martin geeft dit gegeven hen extra vertrouwen.
Juist bij angst en onveiligheid worden de honden en geleiders ingezet. Toch is Martin niet pessimistisch over de toekomst, maar hij geeft wel aan dat de wereld volgens hem harder is geworden. Hij kijkt bijna nergens meer van op. Alhoewel de vondst van een aantal joints in de capuchon van een vijfjarig jongetje ook Martin verbaasde. “Gelukkig heeft de hond de jointjes gevonden. Met dit werk hoop ik bij te kunnen dragen aan de veiligheid in de wereld”, aldus Martin.