Geheime missies onder water

23 augustus 2018
Deel dit bericht:
Johan over zijn vergeten missie.

In de vernieuwde Checkpoint vertellen drie veteranen over hun ‘vergeten missie’. Hier het verhaal van veteraan Johan Meijberg (47) die tussen 1989 en 2001 drie missies meemaakte op een onderzeeboot

Foto: Gerard Wessel

Zo stil mogelijk

Johan Meijberg vertelt dat op een onderzeeboot alles draait om ‘geruisdiscipline’. “Als je op missie bent met een onderzeeboot, mag je geen muziek draaien, niet hard een kast dichtklappen en je moet zo zacht mogelijk met elkaar praten. Je doet er alles aan om niet ontdekt te worden, want je verzamelt informatie op plekken waar je niet hoort te zijn. En als je wordt ontdekt, ligt een internationaal conflict op de loer. Daar komt dreiging vanuit de natuur nog eens bij. Ieder individu op een onderzeeboot moet in staat zijn om een lek te dichten en de systemen te bedienen.”

Onderzeedienst

De missies van de onderzeedienst zijn strikt geheim, maar Meijberg merkt dat hoe ouder hij wordt, hoe meer behoefte hij heeft om zijn verhaal te delen. Meijberg: “Dat merk ik ook aan oud-collega’s. Zij hebben ook behoefte aan waardering, net als iedere veteraan. In de periode van 1989 tot 2001 kreeg iedereen een medaille voor zijn missie, behalve de onderzeedienst en slechts een handjevol heeft de veteranenstatus. Sinds begin dit jaar hebben we daarom de Stichting Onderzeedienst Veteranen opgericht, om ons in te zetten voor meer erkenning en waardering voor deze groep ‘vergeten veteranen’. Toen wij op missie gingen, kregen we niet eens een blauwe baret! Het zijn dan wel geheime missies, maar dat is geen excuus om er niets mee te doen.”