Hoe ver is het radio-bereik in operatiegebied?

5 februari 2016
Deel dit bericht:

Dat militairen met uitzendervaring ook veteraan zijn is nog redelijk onbekend. Daarom hebben we onze huisstijlfoto’s uitgebreid met een aantal foto’s van veteranen in werkelijke dienst. We hebben van elk krijgsmachtdeel iemand in beeld gebracht, met in zijn of haar handen een foto van de uitzending. Maar wie is de persoon op de foto en wat is zijn of haar verhaal? In de rubriek ‘het verhaal achter de medaille(‘s)’ iedere maand een verhaal en foto uitgelicht.

“Ik pak alles aan wat er op mijn pad komt,” zegt Jeroen op de vraag of er missies zijn waar hij graag aan zou deelnemen.

Mijn vader was marinier en zelf wist ik ook al heel jong dat ik marinier wilde worden.

Als ‘verbindelaar’ – iemand die de communicatieverbindingen regelt – van de bootcompagnie is marinier Jeroen op uitzending geweest met de Atalanta-missie: de antipiraterij-missie voor de kust van Somalië.

“Voor ons was het een rustige trip. We waren er helemaal klaar voor. Met onze bootjes en boarding teams konden we op eventuele kapingen afgaan. Maar kennelijk was onze aanwezigheid op zee al goed opgemerkt, want we hebben alleen te maken gehad met friendly approaches: dan benader je een schip en vraag je wie ze zijn en waar ze heen gaan. Als je daar een kloppend antwoord op krijgt, is het goed. Het is allemaal rustig verlopen.” Officieel is Jeroen nu veteraan. “Maar mijn uitzending is bijvoorbeeld niet vergelijkbaar met een uitzending naar Afghanistan,” vindt hij.

Radiotests in Zweden

Jeroens laatste oefening was in Zweden. “We hadden geluk, het was nog redelijk goed weer. Het betrof een sea to shore schietoefening. Mijn taak als verbindelaar was daar in de praktijk goed uit te testen welke radio’s en communicatiemiddelen we het beste kunnen inzetten en hoe ver het bereik is in een operationele situatie.”

Jeroen vindt marinier-zijn een fijn beroep.

Het is elke keer weer een uitdaging. Geen dag is hetzelfde als de vorige bij het Korps Mariniers.

Natuurlijk ben je wel vaak van huis, door de vele oefeningen. Maar ook dat heeft wel wat: kleine irritaties die iedereen thuis wel eens kent worden heel onbelangrijk als je zo vaak weg bent. Dan ga je ervaren wat je familie en vrienden je waard zijn. Ik vind dat wel een pluspunt van mijn werk.”