Hulsman en Huizer zetten zich samen in voor Oldenzaalse veteranen

20 juli 2020
Deel dit bericht:

Ieder jaar bedankt Nederland de veteranen tijdens de landelijke Veteranendag. Door de coronacrisis is dit landelijke evenement en veel lokale activiteiten afgelast. Ook in Oldenzaal.

Jammer van de mooie themaweek die het Comité 75 jaar vrijheid Oldenzaal had samengesteld. In de stadhuishal zou een expositie “Oldenzaalse Veteranen: missies toen en nu!” plaatsvinden. Een  unieke tentoonstelling bestaande uit 14 banners en foto’s, vertellen de verhalen van Oldenzaalse Veteranen en een thuisfronter. De themaweek zou worden afgesloten met een spectaculaire lokale Veteranendag voor de 230 veteranen. Met een concert in het Stadstheater voor veteranen in het bijzonder, maar ook voor de inwoners van de gemeente. Een mooie manier om erkenning, begrip en de dialoog bij inwoners te vergroten.

Veteraan Stephanie Hulsman-Schipper, secretaris van de Stichting Veteranen Oldenzaal (SVO), en Simone Huizer, medewerkster kabinetszaken van de gemeente Oldenzaal, wisten dat veel veteranen hadden uitgekeken naar de grootse viering van dit jubileumjaar. Ze vinden het dan ook erg jammer dat al deze mooie activiteiten geen doorgang vinden. Vol goede moed richten ze al hun pijlen op volgend jaar.

In plaats van de themaweek heeft de Stichting Veteranen Oldenzaal andere activiteiten op touw gezet. Zo bezochten ze de afgelopen maanden alle oudere veteranen om een bloemetje of een kaartje af te geven. Alle leden ontvingen twee keer een attentie met de post, waarbij de gemeente de verzending voor haar rekening nam. Op 2 april, de Bevrijdingsdag van Oldenzaal, regelde de SVO twee legervoertuigen, die onder luid getoeter en met muziek van Vera Lynn langs de vijf Oldenzaalse zorgcentra reden waar o.a. veteranen wonen. De bewoners stonden op hun balkon of achter de ramen zichtbaar ontroerd te zwaaien en mee te zingen. Burgemeester Patrick Welman sprak in een videoboodschap op 4 mei de inwoners toe: ,,Onze gemeente wil jong en oud bewust maken van de rol van veteranen en onze dankbaarheid tonen voor hun inzet voor vrede en veiligheid”.

De gemeente werkt heel nauw samen met de Stichting Veteranen Oldenzaal (SVO). Stephanie Hulsman werkte 20 jaar bij Defensie en werd uitgezonden naar Bosnië. Zij kent de kracht van het delen van verhalen van veteranen als geen ander en zet zich graag in om veteranen samen te brengen. ,,Ik ben heel blij dat de gemeente onze activiteiten steunt en dat we zo’n fijne samenwerking hebben”. Simone Huizer is al jarenlang heel nauw betrokken bij de organisatie van de lokale Veteranendag. Ze hoopt dat meer waardering komt voor veteranen  en meer bekendheid bij inwoners over de vaak moeilijke omstandigheden waarin zij opereerden. ,,Het begrip ‘veteraan’ moet daarnaast opgepoetst worden. Dat was de reden om dit jaar een Veteranendag te organiseren, waarop alle inwoners welkom zouden zijn en konden luisteren naar hun verhalen. En om te ontdekken dat een veteraan niet altijd een oude man met een snor hoeft te zijn, maar net zo goed een jonge vrouw”.