Lisa en Iris zijn trots op hun opa

28 oktober 2014
Deel dit bericht:
Praten over Nederlands-Indië.

Wekelijks gaan Lisa (21) en Iris (17) bij hem langs. Opa Van Slooten woont op tien minuten afstand en is altijd open geweest over zijn tijd in voormalig Nederlands-Indië. De zussen hebben een bijzondere band met hun opa. Iris: “Hij is een van de liefste opa’s die ik ken.”

Moeilijke tijd

De zussen zijn trots. Opa Van Slooten heeft een moeilijke tijd achter de rug. Dat hij zich staande weet te houden na het onlangs overlijden van zijn twee kinderen dwingt bij de zussen veel respect af. Lisa vermoedt dat de doorzettersmentaliteit van haar opa te maken heeft met zijn tijd in voormalig Nederlands-Indië. “Daar heeft hij geleerd de tanden op elkaar te zetten en door te gaan als het moeilijk wordt”. Zijn militaire inzet heeft hem niet in de koude kleren gezeten. “Hij heeft soms moeite om mensen te vertrouwen”.

Nederlands-Indië

Lisa en Iris spreken regelmatig met hun opa over zijn tijd in Nederlands-Indië. De verhalen die hij vroeger deelde vonden ze zo interessant dat ze hem op hun eigen school uitnodigden. Lisa vond het best spannend om haar opa voor haar schoolklas te zien vertellen: “Ik had een hele drukke klas. Ik was bang dat hij er last van zou hebben.” Uiteindelijk viel het reuze mee: “Vanaf het eerste moment had hij ze stil en waren ze geïnteresseerd.” Ook Iris was onder de indruk van de gastles van haar opa: “Om mijn opa daar zo te zien stralen en vertellen hoe zijn tijd daar was… dat vond ik heel bijzonder om te zien.”