"Ik wil leerlingen meegeven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is."

20 maart 2023
Deel dit bericht:
Het verhaal van Veteraan in de Klas Freek

Al 27 jaar is Freek actief binnen Defensie. Vanaf 1996 heeft hij diverse functies binnen bekleed en momenteel is hij nog steeds actief dienend. Hij is onder meer uitgezonden geweest naar Bosnië (SFOR 1O en SFOR 14), Irak (SFIR 5) en Afghanistan (TFU 3). Vandaag de dag woont hij in Arnhem en werkt hij bij het Command & Control Ondersteunings Commando (C2OstCo) als Kenniscentrum Adjudant. Hij zet zich daar in voor de toekomst van alle verbindelaren en fungeert als rechterhand naast de commandant.

VidK - Freek

Geen verkooppraatje

‘’Ik voel me sinds de laatste jaren meer veteraan. Als actief dienend militair is veteraan zijn onderdeel van je dagelijks leven, een normale zaak als het ware. De laatste jaren is er meer aandacht voor veteranen, waardoor er steeds meer een positiever imago ontstaat en ook ik mij meer gewaardeerd voel vanuit de maatschappij.’’ Met het geven van gastlessen wil hij ook een bijdrage leveren aan de versterking van dat imago. De interesse voor het lesgeven is bij Freek begonnen toen hij een les gaf aan de klas van zijn 17-jarige neefje. ”Ik merkte toen hoe weinig zijn klasgenoten wisten over het werk dat ik doe. Met mijn gastlessen wil ik de leerlingen meer bewust maken. Geen verkooppraatje, maar ik wil inhoudelijk praten over wat het betekent om militair te zijn.”

Belangrijke eigenschappen

Freek hoopt graag iets te kunnen veranderen aan de beeldvorming van veteranen. ‘’Ik had zelf eerst ook het beeld dat veteranen oud zijn. Laatste jaren is dat beeld ook bij mij veranderd. De huidige situatie helpt daar ook aan mee, het is relevanter dan ooit. Leerlingen hebben nu extra interesse in het onderwerp.” Freek wil vooral laten zien dat veteraan zijn ook gaat over belangrijke eigenschappen ontwikkelen. ‘’Als militair zijnde leer je een stuk doorzettingsvermogen ontwikkelen, zowel mentaal als fysiek, die je niet snel op een andere plek leert. Je kan meer dan je denkt want je bent in situaties gebracht waarin je dat hebt ondervonden. Voor mij gaat dat gepaard met het stappen uit mijn comfortzone. Maar ook heb ik tijdens mijn diensttijd leren waarderen wat ik heb. Dat kan van alles zijn. Zo begon ik te waarderen dat ik kan douchen, want op veel plekken tijdens mijn uitzending kon dat niet.’’

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

In zijn gastlessen zorgt Freek vooral voor veel interactie: ”Ik ben van mening dat we dan beiden het meest uit de les kunnen halen. Ik doe een aantal oefeningen in de klas, leg de leerlingen dilemma’s voor en neem ze mee in de keuzes die ik heb gemaakt als veteraan. Aan de hand van mijn persoonlijke verhaal neem ik ze mee. Ik wil graag bewustwording creëren bij de jeugd dat een militair zijn of haar leven op het spel wil zetten voor vrede en veiligheid. Maar de allerbelangrijkste les die ik wil meegeven is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en je er met elkaar iets voor moet doen. Ook om het zo te houden. We gaan tijdens de lessen het gesprek aan over wat het betekent om veteraan te zijn en op missie te gaan.”

Erkenning en waardering

27 jaar bij Defensie heeft veel invloed in je leven. ”Ontzettend mooi vind ik dat wij, als veteranen, ons verhaal nu kunnen delen via dit programma van het Nederlands Veteraneninstituut. Wat voor verhaal een veteraan ook heeft, of dat nu een verhaal over de Tweede Wereldoorlog of Mali is, het draagt allemaal bij aan de erkenning, waardering en respect voor ons werk. Door dit programma is de drempel voor scholen lager om een gastles in de klas te kunnen regelen en bereiken we dus veel meer mensen. Ik krijg enorm veel energie van de lessen, dus hoop ik er nog veel te kunnen gaan geven!”

VidK - Freek