Zwanger tijdens de uitzending van je man

19 november 2015
Deel dit bericht:
'Ik wilde hem dolgraag het goede nieuws vertellen. Maar hoe?'

Ontdekken dat je zwanger bent als je man nét vertrokken is op uitzending. Het overkwam Jacqueline Nacken. “Het voelde zó onwezenlijk. Het is raar om zoiets intiems met elkaar te delen terwijl je niet bij elkaar bent.”

Buitenbeentje

Jaqueline Nackens man Dirk was vanuit Seedorf in 1996 als eens op uitzending geweest voor IFOR. “We hadden toen nog geen kinderen. Ik werkte met plezier als ergotherapeut in een Duitse praktijk, maar had het niet echt naar mijn zin in Seedorf. Helemaal niet toen Dirk vertrok, ik voelde me een buitenbeentje.”  Toen Dirk terugkeerde werd hij van Seedorf overgeplaatst naar Steenwijk, waar hun onze oudste dochter geboren werd.

In 1999 werd Dirk weer uitgezonden, nu voor SFOR. Jacqueline: “Tijdens díe uitzending zag mijn leven er heel anders uit: ik was nu moeder van een driejarige dochter, werkte in een ziekenhuis in Meppel, volgde een cursus in Groningen en had het vreselijk druk.”

Sinterklaassurprise?

“Dirk zat nietsvermoedend in het buitenland. Ik wilde hem dolgraag het goede nieuws vertellen. Maar hoe? Ik hoopte dat hij die avond zou bellen, maar hij belde niet. Ik overwoog nog even om het blije nieuws in een zelfgeknutselde Sinterklaassurprise te verpakken. Die opdracht had ik immers van defensie gekregen: ‘doe iets leuks voor uw echtgenoot op uitzending!’”

Van dat knutselen is het niet gekomen. “Gelukkig belde Dirk enige tijd later. En ja, toen heb ik het hem maar gewoon verteld, zonder poespas. Dirk was blij verrast, maar voor mij voelde het zo onwezenlijk. Het is raar om zo iets intiems met elkaar te delen terwijl je niet bij elkaar bent.”

Eenzaam avontuur

“Ik stond er alleen voor en dat was niet leuk: alleen voorbereidingen treffen, alleen naar de verloskundige, alleen een echo laten maken. Intussen groeide mijn buik en miste onze dochter haar vader. Ze was er boos om en dat reageerde ze af op mij.”

Na zes maanden kwam Dirk eindelijk definitief naar huis. “Ik was inmiddels behoorlijk uitgedijd en zag er natuurlijk heel anders uit dan toen hij vertrok. Bij thuiskomst staat er een vrouw op je te wachten met een enorm dikke buik! Dat moet heel gek voor hem zijn geweest.”

Samen genieten

Maar wat was ze blij en opgelucht dat Dirk weer veilig thuis was. “Eindelijk kon ik de zorg delen en gas terugnemen. Ik stond er niet langer alleen voor. Nu pas kon ik echt gaan genieten van mijn zwangerschap. En het is allemaal goed gekomen: Dirk veilig thuis en ons tweede kindje gezond geboren. Hoe fijn is dat? Maar terugblikkend vond ik deze tweede uitzending een zware tijd. Het heeft een grote impact op mij en ons gezin gehad. Dus ik zeg: eens, maar nooit meer!”