‘Militairen in Mali zie ik nu met andere ogen’

26 mei 2016
Deel dit bericht:
Radio Veronica-dj Jeroen van Inkel is samen met zijn team een week ‘op missie’ geweest in Mali. Vandaaruit heeft hij elke ochtend zijn radioprogramma uitgezonden. Hij sprak veel militairen en maakte in hun kielzog veel mee. Het was heel anders dan zijn dienstplicht, en zeker een positieve ervaring.

‘Op een vroege maandagochtend in april stapte tijdens de uitzending van mijn ochtendshow Rinkeldekinkel plotseling de Luchtmobiele Brigade gewapend de studio bij Radio Veronica binnen. Ik had de Landmacht via een tweet uitgedaagd als reactie op de promotiefilm van de Landmachtdagen. Nu daagden zij mij uit om “op herhaling” te gaan. In de weken daarna heb ik verschillende aspecten van de Landmacht beter leren kennen. Zo ging ik mee met de explosieven opruimingsdienst, met de commando’s en ervaarde ik hoe er werd geoefend met de evacuatie van gewonden. Na twee weken werd ik gebeld door minister Hennis-Plasschaert van Defensie voor een laatste uitdaging: mee op missie naar Mali, West-Afrika.

Die uitdaging heb ik op me genomen. Ik ben net terug uit het hete Mali, waar ik zeven dagen lang mijn radioprogramma maakte en waar ik mijn tijd doorbracht tussen militairen in kamp Castor. Het kamp, waar in totaal 700 militairen wonen en werken, leek op een dorp met een bijzondere sfeer. Er heerst een sterk gevoel van saamhorigheid, iedereen zegt elkaar gedag en overal werd ik warm en met open armen ontvangen. Ik was erg nieuwsgierig naar de dagelijkse werkzaamheden van de militairen en zij vertelden daar graag over.

Een keer ben ik samen met de Korps Commandotroepen de woestijn ingegaan om met de lokale bevolking te spreken. Het is belangrijk om informatie bij hen te verzamelen om er vervolgens achter te komen of zij zich veilig genoeg voelen. Midden in de woestijn ontmoetten we mensen bij een bedoeïenentent. De bewoners leefden in eenvoudige omstandigheden. Ze hadden niet alleen weinig spullen, maar ook zeer beperkt water en eten. Dan besef je je nog eens extra hoe groot de verschillen zijn in de wereld en hoe anders het is in Nederland.

Ik vond de Mali-ervaring bijzonder en in zekere zin lijken op mijn tijd binnen Defensie tijdens mijn verplichte dienstperiode. Ik heb goede herinneringen aan mijn dienstplicht, maar radio maken echt mijn ding dus ik houd het daar bij.

Door in Mali te zijn geweest heb ik een beter beeld van de militairen die in crisisgebieden opereren. Deze vrouwen en mannen hebben bewust gekozen voor een carrière bij Defensie. Stuk voor stuk zijn zij enorm gemotiveerd. Ze zijn vanwege hun specialisatie geselecteerd om op missie te gaan. Echte vakmensen dus. Het beeld van dienstplichtige militairen die geen keuze hebben, is veranderd in het beeld van een groep bijzondere mensen die bewust hebben gekozen voor hun werk. Ze opereren ook nog eens in moeilijke omstandigheden: ver van huis, voor langere tijd en onder extreme omstandigheden. Ik neem mijn pet voor hen af.