‘We kwamen ook voor in de speech van Mark Rutte’

6 juli 2015
Deel dit bericht:
Op Veteranendag was Jill (11) met haar klas uit Venray een bijzondere gast. Als winnares van de Veteranendag Tekenwedstrijd mocht ze samen met veteraan in de klas Henk van Straten (97) op bezoek in het het Torentje van premier Rutte, gaf een boekje met de mooiste tekeningen aan de koning en werd de hele dag gevolgd door het Jeugdjournaal. Ze doet zelf verslag van deze bijzondere dag.

‘‘s Morgens vertrokken we op school met de bus, om 7:00 uur. We moesten 2 uur in de bus zitten, maar het was gezellig! Toen we in Den Haag aankwamen, mocht ik met meneer Henk van Straten en mijn vader via het Binnenhof in het Torentje van Rutte (zijn kantoor). We werden ontvangen door zijn assistente en moesten allemaal trappetjes op. Toen we bij zijn kamer aankwamen, werden we door Mark Rutte zelf ontvangen. We gingen zitten en we kregen lekker wat te drinken en een plakje cake. Mark Rutte heeft ook nog verteld over zijn kantoor en we hebben gezellig gepraat.

Toen het tijd was om te gaan, gingen we door het gebouw lopen richting de Rolzaal. Daar heb ik het boek met de tekeningen aan Mark Rutte aangeboden en zijn we op de foto geweest. Toen gingen we naar de Ridderzaal en daar mocht ik met mijn vader en Henk van Straten op de eerste rij zitten. Zelfs de troon van koning Willem Alexander stond daar!

Toen de ceremonie in de Ridderzaal begon, kwam ook de koning binnen! Er waren heel veel camera’s aan het draaien en Henk en ik kwamen ook voor in de speech van Mark Rutte. Toen de ceremonie was afgelopen, gingen we naar buiten en daar werd ik geïnterviewd door het Jeugdjournaal. Daarna werd ik ook geïnterviewd door mensen van het NOS Journaal.

Buiten begon er een soort ceremonie, waarbij het Wilhelmus werd gespeeld. Heel veel veteranen kregen een lintje. Toen dat allemaal klaar was, kwam ook de koning naar buiten. Ik mocht hem ook het boek met de tekeningen aanbieden! Hij reageerde heel leuk en daarna hebben we nog even met hem staan kletsen, het was heel gezellig.

Toen dat afgelopen was, gingen we naar het defilé kijken. Er was ook een vliegtuigshow met allemaal oude vliegtuigen. Toen het defilé afgelopen was, gingen we met z’n allen naar het Malieveld. Daar stond een tent en daar kon je mijn tekening in het groot zien. Ook de foto van onze klas en de andere tekeningen die ook in de top 10 hebben gestaan, kon je in de tent zien.

En toen was het alweer tijd om terug naar de bus te gaan. De leuke dag was alweer aan het einde gekomen, we aten nog een broodje, en toen gingen we. Na alweer twee uur lang gezellig kletsen in de bus, waren we terug op school en gingen we allemaal weer naar huis. Het was een superleuke dag!’

Dit jaar organiseerden we de eerste Tekenwedstrijd Veteranendag. Ruim veertig scholen maakten tekeningen naar aanleiding van een gastles van een ‘Veteraan in de Klas’. Een vakjury, bestaande uit een veteraan, een leraar, een striptekenaar en een illustrator koos uit bijna 1000 inzendingen een top tien en 1 winnaar. Meer informatie over het educatieve project Veteraan in de Klas vind je hier.