‘Kunnen zijn wie je wilt zijn, is een luxe’

2 mei 2017
Deel dit bericht:

Piet werkt als adjudant-onderofficier voor de dienst inlichtingen en veiligheid van de luchtmacht. Hij is 38, is getrouwd en heeft twee kinderen. Voorjaar 2016 was hij nog in Jordanië – zijn vijfde missie – om vanuit dat land bij te dragen aan de veiligheid van het daar gestationeerde F-16 detachement. Op 5 mei is Piet als speeddater op het bevrijdingsfestival in: Vlissingen.

“Dat een missie geen picknick is weet je van tevoren. Maar als je in Afghanistan op een stoeltje voor de tent zit en er suist voor het eerst een raket over, dan weet je opeens hoe echte dreiging voelt. Met de inlichtingen en informatie die ik ter plekke verzamel draag ik bij aan beveiliging van mensen en materieel. Een wereldverbeteraar pur sang ben ik niet, maar mijn kijk op vrijheid is beslist veranderd door mijn ervaringen op missie.”

Piet is op uitzending geweest naar: Irak 2004; Afghanistan 2005, 2006, 2009; Jordanië 2016

“Tijdens mijn eerste drie uitzendingen heb ik me beziggehouden met inlichtingen voor het vliegend personeel. Vertrekken er Apache’s of special forces voor een operatie, dan hebben de piloten betrouwbare informatie nodig over op welke coördinaten de vijand zit, en met welke wapensystemen zij zijn uitgerust. Verzamelen en verstrekken van dit soort inlichtingen behoorde tot mijn takenpakket.

Op de laatste twee missies, eerst in Afghanistan en daarna in Jordanië, was ik medeverantwoordelijk voor beveiliging van het kamp, het materieel en het personeel. Namens de commandant was ik aanspreekpunt voor de inlichtingendiensten en politie ter plaatse.”

Alles bij elkaar heb ik afgelopen jaren heel wat uitzendingen gedaan. Ik houd van dit werk, ik vind het belangrijk en lever graag mijn bijdrage. Om eerlijk te zijn: in deze periode met opgroeiende kinderen vind ik het heerlijk om tijd met mijn gezin te kunnen doorbrengen. Zodra mijn kleinste kan lopen, dan mogen ze mij best weer sturen. Nu nog even niet.

Wat heb je geleerd tijdens je uitzendingen?

“Onvrijheid kan veel verschillende gezichten hebben. Precies een jaar geleden was ik nog op missie in Jordanië. Dat is geen land in oorlog, maar toch voel je dat mensen op een andere manier onvrij zijn. Je sociale status hangt af van je familie bijvoorbeeld, en de banen die je kunt krijgen van de stam waartoe je behoort. Kunnen zijn wie je wilt zijn, het is een luxe die wereldwijd in maar weinig landen te vinden is. Nederland is er één van.”

Waarom vind je het zo belangrijk om vrijheid te vieren?

“Het gangbare idee van vrijheid is dat je alles kunt doen waar je zin in hebt. Maar vrijheid betekent ook de verantwoordelijkheid om andermans vrijheid en veiligheid niet te schaden. Ik vind het mooi om daar tijdens de speeddates in Vlissingen met bezoekers van het festival over in gesprek te gaan. Trouwens, ik ben er niet op uit om te moraliseren. Laten we vooral genieten van de vrijheid die wij hier hebben. Als je ziet hoe vrij en democratisch we hier kunnen leven, dat is zoveel waard. Het lijkt mij in onze tijd weer bijzonder actueel om dat te vieren. Je ziet hoe populisme en nationalisme oprukt, en dat er sterke leiders opstaan die er desnoods niet voor terugdeinzen om hun grondgebied uit te breiden ten koste van een ander.”