De kunst van het verwerken: 'Gezichten'

15 december 2017
Deel dit bericht:

Het Veteraneninstituut licht een reeks kunstwerken uit van de hand van veteranen. Achter alle kunstwerken, die zijn opgenomen zijn in de collectie van Stichting Veteranen Kunst, schuilt een verhaal dat het delen waard is.

Kunst helpt

Sinds de Tweede Wereldoorlog en de strijd in en om Nederlands-Indië zijn Nederlandse militairen niet alleen ingezet om Nederland te verdedigen, maar ook om -vaak ver van huis- stabiliteit terug te brengen in ontwrichte samenlevingen. Waar na thuiskomst praten over ervaringen tijdens een inzet soms moeilijk is, blijkt schilderen, tekenen, beeldhouwen of anderszins creatief bezig zijn voor sommigen een betere of soms zelfs de enige manier om te verwerken wat zij gezien en/of meegemaakt hebben.

Het verhaal achter het kunstwerk

Léon Verburgt  (1935 – 2014) was marinier en diende bij het Korps van 1953 tot en met 1956. Hij werd ingezet in Nederlands Nieuw-Guinea in de periode 1954-1956.

Léon Verburgt combineerde een Bourgondische uitstraling met een tomeloze werklust. Hij was een veelzijdig mens. Hij was marinier, maar hij was óók recordhouder van het Nederlands record zwemmen op de 200 en 400 meter vrije slag. Ook was hij waterpoloër en is hij altijd een kunstenaar geweest.

Zijn werk is vrolijk en kleurrijk, een tikkeltje abstract, en vervreemdend. Tijdens zijn periode in Nieuw-Guinea (tot begin 1956) was het relatief rustig. Hij had vooral herinneringen aan de prachtige kleuren van de tropen in zijn hoofd bij het maken van zijn kunstwerken. Of het nu ging om zijn schilderijen of om zijn beeldhouwwerken (hout). In principe kan zijn kunst van alles zijn en daarom komen de meeste werken zonder titel om vooral de fantasie van de kijker op gang te brengen.
(Het artikel gaat verder onder het kunstwerk.)

Léon Verburgt was een voorbeeld bij uitstek van een veteranenkunstenaar die schilderde en ook veel schilderde, om vooral zijn herinneringen te vatten. Dat deed hij om het beeld dat hij in zijn hoofd had om te zetten naar het beeld dat hij zijn omgeving en publiek kon laten zien.

Hij was daarbij een fijn mens, een productieve kunstenaar die zijn werken graag en met regelmaat voor de goede zaak beschikbaar stelde en altijd blij was met de reacties van het publiek.

De werken van Léon Verburgt zijn vaak een ‘verluchtiging’ van een SVK-expositie omdat zij bij uitstek even een vrolijker beeld oproepen … als tegenwicht tegen  de soms best heftige verwerkingskunst van collega’s die het minder hadden getroffen dan hij…

Omdat niet alle veteranenkunst verwerkingskunst is en ook niet alle verwerkingskunst somber hoeft te zijn, is een werk van Léon Verburgt bij uitstek ook de ideale afsluiting van deze serie ‘De kunst van het verwerken’.

Over de kunstenaar

Naam: Léon Verburgt
Geboren: 1935
Overleden: 2014
In dienst: 1953
Uit dienst: 1956
Inzet: Korps Mariniers, Nederlands Nieuw-Guinea van 1954 tot 1956