De kunst van het verwerken: 'Oorlog'

10 maart 2017
Deel dit bericht:

Het Veteraneninstituut licht een reeks kunstwerken uit van de hand van veteranen. Achter alle kunstwerken, die zijn opgenomen zijn in de collectie van Stichting Veteranen Kunst, schuilt een verhaal dat het delen waard is. Het vijfde schilderij dat we uitlichten is ‘Oorlog’, geschilderd door Amanda Jansen.

Over de kunstenaar

Amanda Jansen werd in 1983 geboren in Australië en kwam op haar 9e naar Nederland. Na de middelbare school solliciteerde zij bij de Kon. Luchtmacht en werd in 2002 aangenomen. Amanda werd twee keer uitgezonden naar Afghanistan (ISAF) in de periodes 2007-08 en in 2009. Haar uitzendingen naar Afghanistan hebben bij haar een onuitwisbare herinnering achtergelaten. In 2010 werd bij haar een Posttraumatisch Stress Syndroom (PTTS) geconstateerd waardoor ze in de ziektewet terechtkwam.
In mei 2015 werd Amanda officieel dienstslachtoffer en verliet zij met eervol ontslag de militaire dienst.

Tijdens een periode waarin ze ook alcoholverslaafd raakte, ging ze ‘s nachts vaak het bos in. Daar vond ze stokjes, takjes waarmee ze verfstippen ging zetten op het doek. Een techniek geïnspireerd op die van de Aboriginals, in Amanda’s geboorteland Australië, waarmee ze een bijzonder effect weet te creëren, dat doet denken aan het pointillisme, of braille. Haar werken zijn daarmee overal, snel en altijd herkenbaar.

Voor Amanda werd dit dé manier om de chaos in haar hoofd te ordenen en niet het verkeerde pad op te gaan. Zo kwam en komt ze tot rust en kan ze zich creatief uiten. Met haar kunstwerken probeert zij -delen van- de beelden in haar hoofd te verbeelden op doek en zo ook haar emoties te uiten.

Het verhaal achter het kunstwerk

Het schilderij toont de subtiele verbeelding van de oorlog in het hoofd van Amanda, de uitbarstingen rondom en de rookvorming, die extra aanwezig is door de grijze vegen. De ‘stippentechniek’ gecombineerd met vegen met de (vlakke) hand. Het voelt eigenlijk benauwend aan. Maar onderin, onder het ‘schild’,  is gelukkig een plaats voor rouw. Dat is de enige plek waar rust is.

Kunst helpt

Sinds de Tweede Wereldoorlog en de strijd in en om Nederlands-Indië zijn Nederlandse militairen niet alleen ingezet om Nederland te verdedigen, maar ook om -vaak ver van huis- stabiliteit terug te brengen in ontwrichte samenlevingen. Waar na thuiskomst praten over ervaringen tijdens een inzet soms moeilijk is, blijkt schilderen, tekenen, beeldhouwen of anderszins creatief bezig zijn voor sommigen een betere of soms zelfs de enige manier om te verwerken wat zij gezien en/of meegemaakt hebben.