De kunst van het verwerken: 'TEMINABOEAN'

13 januari 2017
Deel dit bericht:

Het Veteraneninstituut licht een reeks kunstwerken uit van de hand van veteranen. Achter alle kunstwerken, die zijn opgenomen zijn in de collectie van Stichting Veteranen Kunst, schuilt een verhaal dat het delen waard is.

Over de kunstenaar

Geboren: 1940
In dienst: 1961 – 1962 bij de Koninklijke Marine, Korps Mariniers
Inzet: Nieuw Guinea (1962)

Het derde kunstwerk dat we uitlichten, is dit schilderij van Jan Timmers. Hoewel tekenen en schilderen van jongs af al zijn passie was, gaf en geeft het hem vooral ook rust en helpt het hem bij het verwerken van de mooie, maar ook traumatische, herinneringen aan zijn uitzending naar NNG.

Het verhaal achter het kunstwerk

Jan Timmers is een echte marinier. Ging indertijd op voor z’n nummer, werd eerst MP op Marine Vliegkamp Valkenburg en kreeg daar het consigne om zich te melden en naar NNG te gaan (eind 1961). Binnen 10 dagen was hij ook daadwerkelijk weg (met het vliegtuig). Uiteindelijk kwam hij met een enorme omweg, via Zuid-Amerika, Australië, Tahiti, etc. aan op Nederlands Nieuw-Guinea.
Hij werd uitgezonden voor de periode maart 1962 tot en met de uiteindelijke overgave van Nieuw-Guinea in november 1962. Het waren heftige tijden. Jan Timmers ontving het Nieuw-Guinea Herinneringskruis met de
1962-gesp en het gevechtsinsigne.

Jan schildert herinneringen en naar aanleiding van herinneringen. Het beeld van het kamp Teminaboean en dat van het landingsstrand komen daarin bij herhaling terug. Jan heeft dit kamp dan ook al meerdere malen geschilderd. Dit zie je ook terug in onderstaande afbeelding. Links is het allereerste schilderij wat Jan heeft gemaakt en het rechter schilderij maakte hij enkele jaren later.

Kunst helpt

Sinds de Tweede Wereldoorlog en de strijd in en om Nederlands-Indië zijn Nederlandse militairen niet alleen ingezet om Nederland te verdedigen, maar ook om -vaak ver van huis- stabiliteit terug te brengen in ontwrichte samenlevingen. Waar na thuiskomst praten over ervaringen tijdens een inzet soms moeilijk is, blijkt schilderen, tekenen, beeldhouwen of anderszins creatief bezig zijn voor sommigen een betere of soms zelfs de enige manier om te verwerken wat zij gezien en/of meegemaakt hebben.