Het Veteraneninstituut licht een reeks kunstwerken uit van de hand van veteranen. Achter alle kunstwerken, die zijn opgenomen zijn in de collectie van Stichting Veteranen Kunst, schuilt een verhaal dat het delen waard is.
Sinds de Tweede Wereldoorlog en de strijd in en om Nederlands-Indië zijn Nederlandse militairen niet alleen ingezet om Nederland te verdedigen, maar ook om -vaak ver van huis- stabiliteit terug te brengen in ontwrichte samenlevingen. Waar na thuiskomst praten over ervaringen tijdens een inzet soms moeilijk is, blijkt schilderen, tekenen, beeldhouwen of anderszins creatief bezig zijn voor sommigen een betere of soms zelfs de enige manier om te verwerken wat zij gezien en/of meegemaakt hebben.
De zittende, voor zich uit starende militair ziet op zogenaamd ‘rustige momenten’ alleen nog maar de vervelende beelden van wat hij heeft meegemaakt… het begin van PTSS…?
Geboren: 1956
In dienst: 1976 – 2013 bij de Koninklijke Landmacht
Inzet: Bosnië (1995, UMO) en Bosnië (1999, SFOR)
Het tweede kunstwerk dat we uitlichten, is het schilderij van Jos Gelissen. Hoewel Gelissen altijd al hobbymatig bezig was met tekenen en schilderen, werd dit geïntensiveerd na een periode met creatieve therapie voor het verwerken van opgelopen PTSS. Een speciaal thema in het werk van Gelissen is het portret, de militair/schilder.