Marine-veteraan sergeant-majoor b.d. Eduard Jacob is op zondag 13 januari 2019 op 94-jarige leeftijd overleden. De voormalige vliegtuigmaker bij de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) stierf in een verpleeghuis in Julianadorp.
Eduard Jacob werd in 1923 geboren in Surakarta (Midden-Java). Zijn vader was van Indische en zijn moeder van Menadonese afkomst. Na de lagere en technische school trad hij in 1940 in dienst bij de MLD. In Surabaya kreeg hij een opleiding tot vliegtuigmonteur. Later haalde hij het brevet van boordwerktuigkundige. In 1941 ging hij naar Engeland waar hij na verdere opleiding bij het grondpersoneel van het Nederlandse 320 Squadron RAF terechtkwam. Jacob sleutelde vooral aan B-25 Mitchell bommenwerpers. Veel jongens die tot boordwerktuigkundige/schutter waren opgeleid, sneuvelden. Hij beheerde de pot met geld voor de nabestaanden. Het vliegend – en grondpersoneel ging vriendschappelijk met elkaar om; zijn Indische afkomst was geen reden tot discriminatie. Achteraf hoorde hij over de ontberingen en de internering van zijn familie in Nederlands-Indië.
Eduard Jacobs praat met de hoogste bevelhebber van de geallieerde strijdmacht, generaal Dwight D. Eisenhower.
(Foto: NIMH)
Na de oorlog vloog hij terug naar Indië waar hij terugkeerde naar de marine en Catalina’s onderhield. Later diende hij in Nieuw-Guinea waar hij vanaf Biak als boordwerktuigkundige met de Martin Mariner vloog. In 1958 ging hij naar Nederland waar hij onder meer in Den Helder en op Valkenburg diende. In 1973 ging hij met functioneel leeftijdsontslag. Als hobby repareerde hij auto’s. Via een Indische vriend kwam hij na het overlijden van zijn vrouw in 2008 op Bronbeek wonen. De omgangsvormen waren er volgens hem wat losjes. Daar had Jacob wat moeite mee: “meerderen noem je niet bij de voornaam”. Jacob was een markante Bronbeekbewoner en liefhebber van een goed glas whisky.
In augustus 2016 was Jacob nog bij een reünie in het Engelse Dunsfold, de locatie waar zijn 320 Squadron in 1944 opereerde. “Emotioneel”, zo omschreef de toen 92-jarige Jacob de reünie. Hij was een van de laatste veteranen bij de bijeenkomst op het vliegveld. Jacob raakte ontroerd toen hij de historische B-25 Mitchell bommenwerper zag en hoorde, het toestel waaraan hij zo vaak had gewerkt.
Eduard Jacob voor een B-25 Mitchell bommenwerper.
(Foto: NIMH)
Het Vi interviewde Eduard Jacob in 2017 in het kader van VIP (Veteranen Interview Project)-Bronbeek, waaraan 26 Bronbeekbewoners deelnamen. Zijn interview is opgenomen in de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) en te beluisteren via de website. Jacob’s verhaal maakte ook deel uit van de Bronbeek-expositie ‘Verlangen. Vrijheid. Kameraadschap. Een ontmoeting met veteranen’, waarvoor het Veteraneninstituut 15 bewoners van Bronbeek in foto’s, interviewfragmenten en levensbeschrijvingen portretteerde.