De kunst van het verwerken: 'De eenzame ruiter'

26 oktober 2016
Deel dit bericht:

Het Veteraneninstituut licht een reeks kunstwerken uit van de hand van veteranen. Achter alle kunstwerken, die zijn opgenomen zijn in de collectie van Stichting Veteranen Kunst, schuilt een verhaal dat het delen waard is.

Kunst helpt

Sinds de Tweede Wereldoorlog en de strijd in en om Nederlands-Indië zijn Nederlandse militairen niet alleen ingezet om Nederland te verdedigen, maar ook om -vaak ver van huis- stabiliteit terug te brengen in ontwrichte samenlevingen. Waar na thuiskomst praten over ervaringen tijdens een inzet soms moeilijk is, blijkt schilderen, tekenen, beeldhouwen of anderszins creatief bezig zijn voor sommigen een betere of soms zelfs de enige manier om te verwerken wat zij gezien en/of meegemaakt hebben.

Over Stichting Veteranen Kunst

De Stichting Veteranen Kunst (SVK)  exposeert kunstwerken die gemaakt zijn door (Nederlandse) veteranen naar aanleiding en ter verwerking van hun ervaringen tijdens oorlogen, VN-missies en overige militaire operaties. Het maken van een kunstwerk kan voor de veteraan een manier zijn om herinnering(en) aan de uitzendperiode vorm te geven, ervaringen te helpen verwerken en om met het publiek in gesprek te gaan.

De stichting werd opgericht door Iety Zonneveld, echtgenote van een Bosnië-veteraan, in 2007. Zij  maakte van dichtbij mee hoe moeilijk het -voor de militair- kan zijn om na zo’n missie de draad weer op te pakken. Ter verwerking van de veelal niet uitgesproken ervaringen, vond haar man zijn ‘klankbord’ en ‘uitlaadklep’  uiteindelijk op het schildersdoek. Hij bleek daarin niet de enige.

Veel meer veteranen ‘kozen’ voor het maken van kunst. Dat is de reden dat Iety de Stichting Veteranen Kunst oprichtte. De sindsdien gepresenteerde werken variëren enorm: van de sprankelende beeldtaal van landschappen en zeegezichten, portretten, tot stillevens en militaire onderwerpen. Het gaat naast schilder- en tekenkunst, ook om beeldhouwen, sieradensmeden en glaskunst.

Schilderij uitgelicht: DE EENZAME RUITER

De komende maanden lichten wij verschillende kunstwerken van Stichting Veteranen Kunst uit. Het eerste kunstwerk is van de hand van de man van de oprichter van de stichting en is genaamd ‘DE EENZAME RUITER’.

de-eenzame-ruiter

Over de kunstenaar

Geboren: 1958
In dienst: 1979 – 1997, Lkol Koninklijke Landmacht
Ingezet in: Voormalig Joegoslavië, 1994

Henry Zonneveld, zijn moeizame terugkeer in de Nederlandse maatschappij na zijn uitzending en de kunst die daaruit voortkwam, is dé aanleiding geweest voor de oprichting van de Stichting VeteranenKunst in 2007. Ter verwerking van meestal niet uitgesproken ervaringen, vond hij zijn ‘klankbord’ en ‘uitlaadklep’  op het schildersdoek. Daarin kwam vooral de mens achter de militair tevoorschijn.  De mens die dus dankzij het kunstwerk in gesprek komt met het publiek en zo tóch de erkenning en waardering krijgen die hem zo gegund is.

Het verhaal achter het kunstwerk

‘DE EENZAME RUITER’ start op het pad ‘terug naar de maatschappij van Nederland van alledag’ om te beginnen alleen. Het schilderij laat vooral zien hoe je –net terug van uitzending– jezelf onbegrepen en eenzaam kunt voelen. De enigen die jou begrijpen zijn immers je lotgenoten, zij die er ook waren, zij die het ook hebben meegemaakt. Verderop op het pad komen daar, geleidelijk aan, anderen bij …