Mobilisatie Oorlogskruis postuum uitgereikt aan KNIL-veteraan

1 november 2019
Deel dit bericht:
Het verhaal van de heer L.H. Coppen.

Op maandag 21 oktober 2019 ontving de heer Coppen het Mobilisatie Oorlogskruis postuum voor zijn opa, de heer L.H. Coppen.

knil-veteraan-coppen

Als dienstplichtig milicien/ soldaat infanterie was de heer L.H. Coppen ingedeeld bij het 13e Infanteriebataljon van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger gelegerd in Malang op Java. Op 12 december 1941 werd hij gemobiliseerd en twee maanden later op 28 februari 1942 landden de Japanse troepen op Java. Een week later gaven de Nederlandse en de geallieerde troepen zich over. Hij werd op 9 maart 1942 krijgsgevangen gemaakt en werd geïnterneerd in verschillende kampen. Op 25 januari 1943 ging hij op transport, vanuit Batavia, met JAVA-PARTY 10, via het beruchte “Changikamp” in Singapore naar Birma, het huidige Thailand. Op 2 mei 1943 arriveerde hij in het “Kamp Takanun” waar hij, als dwangarbeider, onder erbarmelijke omstandigheden moest werken aan de Birma-spoorweg. Daar overleed hij op 15 oktober 1943, op 34-jarige leeftijd aan ondervoeding en dysenterie.

 

De heer L.H. Coppen heeft zich in Nederlands-Indië net als vele andere Nederlandse militairen ingezet voor de verdediging van het Koninkrijk der Nederlanden. De uitreiking van de onderscheiding vond plaats tijdens een bijzondere ceremonie in de ambassade van Berlijn door de heer Wepke Kingma, de Nederlandse ambassadeur in Duitsland en de kolonel Martin Bonn, de defensieattaché.

uitreiking-mobilisatie-oorlogskruis-knil-veteraan