‘My generation saved the world’

8 juni 2019
Deel dit bericht:
Ontmoeting met D-day veteraan Harry Billinge.

In Arromanches-les-Bains in Normandië is in augustus 1944 de Prinses Irene Brigade aan land gekomen. Twee maanden eerder in de vroege ochtend van 6 juni landde hier de 17-jarige Britse oorlogsveteraan Harry Billinge.

Billinge (94) was een Royal Engineer van de 50e Infantrie Divisie die met de South Wales Borders aan land kwam. ‘We waren met een groepje van 10. Daarvan hebben er twee de eerste paar dagen overleefd’, vertelt Billinge, zichtbaar geëmotioneerd. Hij staat ietwat gebogen in de drukke winkelstraat in het Franse dorpje, dat overspoeld wordt door bezoekers en re-enacters die 75 jaar D-day willen herdenken.

1 / 1

Billinge is een van de initiatiefnemers en drijvende krachten achter het British Normandy Memorial. Er was tot nog toe geen permanent monument voor de 22.442 Britse militairen die zijn omgekomen tijdens de landingen in juni 1944 en de gevechten erna. Billinge heeft meer dan 10.000 pond ingezameld om de bouw van het monument mogelijk te maken. Op 6 juni legden Theresa May en Emmanuel Macron een krans op de plaats waar het monument gebouwd gaat worden.

Daarmee is Harry Billinge’s droom uitgekomen. Dit was de laatste keer dat hij de oversteek naar Normandië maakt. Altijd voor zijn helden, voor zijn kameraden.