Het verhaal van Nieuw-Guineaveteraan Arie Langenberg

25 november 2014
Deel dit bericht:
Luister hier naar het interview met Nieuw-Guineaveteraan Arie Langenberg (1941).

Arie Langenberg volgde de commando-opleiding in Maastricht. Toen hij naar Nieuw-Guinea ging, had hij geen enkele informatie. Hij vertelt over zijn tijd in Nieuw Guinea. De troepen bewogen zich voort in het oerwoud met hulp van de Papoeas. Zij waren onmisbaar. Arie vertelt over een gevaarlijke patrouille waarbij Japanse achtergebleven munitie onklaar gemaakt moest worden. De oorlogssituaties kan hij maar moeilijk verwerken. Nog steeds heeft hij moeite om er over te praten. Na terugkeer in Nederland kon hij zijn leven niet meer goed oppakken. Hij verwijt de overheid een gebrek aan begeleiding na terugkeer.

In de interviewcollectie van het Veteraneninstituut vertelt hij zijn hele verhaal. Na registratie en inloggen op de site van de interviewcollectie is de rechtstreekse link direct beschikbaar. Hier vind je de directe link naar het interview met Arie Langenberg.

Portretfoto van een veteraan.

Veteranenmonument in Lopik

In de tuin van Dorpshuis De Schouw in Lopik staat een veteranenmonument, ontworpen door Nieuw-Guineaveteraan Arie Langenberg. De eerste paal werd op zaterdag 22 juni 2024 geslagen, samen met burgemeester Laurens de Graaf. “Voor gesneuvelde militairen zijn er monumenten gebouwd die we op 4 mei met respect herdenken. Maar voor de veteranen met een rugzak is er nooit iets gedaan. En er zijn meer veteranen met PTSS dan we denken. Daar is nu pas aandacht voor,” aldus de veteraan, die zichtbaar geroerd was.

Langenberg heeft het monument zelf ontworpen. Het bestaat uit een vierkant met op elke hoek een zuil die in lengte van elkaar verschilt. “Deze zuilen staan voor het verzet dat we elk jaar tijdens de bezetting zagen groeien.” In het vierkant staat een piramide van stenen, die de gemengde bevolking van Nederland vertegenwoordigt. De zuilen en de piramide zijn met elkaar verbonden door middel van een ketting, die eenheid symboliseert. Op de piramide staat de letter V, het veteranenlogo (gebaseerd op de veteranenspeld; het Draaginsigne Veteranen), wat staat voor veteranenmonument, vrede en verbinding.

Het is de bedoeling dat de bewoners van Lopik, zowel jong als oud, zelf een steen uit een bak halen en deze plaatsen in de piramide, zodat zij op deze manier ‘een steentje bijdragen’ aan het gedenkteken dat bestemd is voor de gehele bevolking.

De onthulling vond plaats op 14 september 2024. Naast Open Monumentendag markeerxd dit ook het begin van de nationale viering van 80 jaar vrijheid.

1 / 1