Overleden Koreaveteraan Jon Bluming was ‘karatevader’ van Jan de Bruin

19 december 2018
Deel dit bericht:
Bluming was voor Nederland vooral een vechtsportlegende.

‘Jongen, je weet dat je nog steeds een vader hebt.’ Jon Bluming sprak ooit deze woorden na het overlijden van de vader (een Koreaveteraan) van Jan de Bruin.

Legende in de vechtsport

Op 17 december 2018 overleed de 85-jarige acteur en Koreaveteraan Jon Bluming. Bluming had zich voor de Koreaanse oorlog als 17-jarige vrijwilliger aangemeld bij een Nederlands bataljon dat bij de Amerikanen was ingedeeld. Hij raakte daar meerdere keren gewond. Voor Nederland was hij vooral een vechtsportlegende.

“Ik ben er kapot van en zal hem vreselijk missen”, reageert Cambodja- Joegoslavië- en Golfveteraan Jan de Bruin op het overlijden van Bluming. ‘Ik werd erbij geroepen, maar was helaas net twee minuten te laat om hem nog in leven aan te treffen. Het is toch wat, hij is in Korea twee keer gewond geraakt en nu gaat zijn leven als een nachtkaars uit. Hij was helemaal op en had heel veel pijn, maar is wel als een echte samoerai gegaan.’

Gisterenavond gaf De Bruin een speciale training ter ere van Jon Bluming in zijn vechtsportschool Budokai Tsunami. De naam voor zijn school, opgericht in 1999, heeft hij toebedeeld gekregen van zijn oude leraar Bluming.

Introductie van karate in Nederland

In een interview met Checkpoint (2012) vertelde De Bruin over hem: “Bluming en zijn eerste assistenten hebben in de jaren zestig een ware aardverschuiving veroorzaakt, niemand wist in 1961 toen hij in Nederland karate introduceerde wat deze vechtsport was. De hele Budowereld keek in die tijd met argusogen naar dit nieuwe fenomeen. Bluming gaf eens een demonstratie waarbij ook het bestuur van NOC/ NSF aanwezig was. Na de breektesten vertelde de voorzitter dat Bluming nooit bij hun aan hoefde te kloppen, want dit waren volgens hem gewoon moordenaars.”

Vechtsport in de snikhete zandbak van Dubai

Ook De Bruins leven staat in het teken van karate en de vechtsport. In zijn tijd bij de marine gaf hij regelmatig les of vormde karateklasjes. Of ze nu op het dek of in de kazerne trainden, altijd vond De Bruin wel maatjes om mee te doen. Tijdens zijn onder- officiersopleiding in Amsterdam gaf hij karateles op Kattenburg en tijdens zijn missie in De Golf werd, eerst in de snikhete zandbak van Dubai en later in de haven volop aan karate gedaan. Tot 2008 was hij Budo-instructeur bij de mariniers in Doorn. De Bruin werd ook bondstrainer van het Nederlands team en in 1982 was hij Nederlands kampioen karate. Ook leidde hij wereldkampioenen op in de Kyokushin- stijl een full-contact karatestijl die door Bluming vanuit Japan in 1961 in Nederland is geïntroduceerd. De Bruin is nu, na het overlijden van Bluming, zijn opvolger.

Dat zijn karateheld ook aan films en televisieseries heeft meegewerkt, vindt De Bruin geen enkele probleem: “Het waren toch leuke films, en het botste niet, dus ach. Toen hij in Japan woonde heeft Jon ook in Japanse films meegespeeld, als grote Europese boef. Dat weet bijna niemand. Maar het belangrijkste is dat hij veel vechtsporten uit Japan naar Nederland heeft gehaald.”