‘Een reddingsvest lijkt op een parachute’

9 mei 2017
Deel dit bericht:

Foto’s met veteranen in werkelijke dienst en hun missies hebben we al. Nu hebben we deze fotoserie uitgebreid met foto’s van veteranen uit dienst! Wie zijn deze veteranen en wat is hun verhaal? Elke maand wordt er een veteraan uitgelicht in ‘Het verhaal achter de foto’. Deze maand: Norbert van Kommer, veteraan van de Koninklijke Luchtmacht.

Norbert van Kommer is als loadmaster van een Chinook vaak op uitzending geweest. Hij is door de Luchtmacht ingezet in Bosnië, Albanië, Afghanistan en Irak. Maar nu doet hij iets heel anders. Norbert: “Ik werk als verkoper van reddingsvesten bij Secumar Benelux. Onze klanten zijn watersporters, maar ook Rijkswaterstaat, de politie, de brandweer, defensie en andere diensten voor wie veiligheid op het water van belang is. Het is een klein bedrijf, daarom moet iedereen bij ons alles aan kunnen pakken.

Soms sta ik ineens een dag reddingsvesten te keuren of moet ik helpen in het magazijn. Maar mijn functie is de reddingsvesten te verkopen aan watersporters.”

Jongensboek

De rust en regelmaat die ik nu in mijn leven heb, was er beslist niet in mijn leven als luchtmachtmilitair, met alle uitzendingen en oefeningen. Ik heb nu heus nog wel eens een cursus of een beurs, maar dan ben je toch nooit vier of vijf maanden van huis.

Norbert is nu tien jaar weg bij Defensie. “Dat loskomen en weggaan is heel een proces geweest voor mij, om de knoop door te hakken en de dienst te verlaten. Maar toen het eenmaal zo was, gaf dat meteen veel rust. En trots: want wat heb ik eigenlijk een mooie, bijzondere dingen gedaan in al die jaren op de Chinook.”

Norbert wilde zijn militaire loopbaan afronden voordat het niet leuk meer zou zijn.

 

Nu was het voor mij nog een stoer jongensboek om op terug te kijken. Ik zag om me heen hoe het militaire werk zijn tol begon te eisen bij collega’s. Ik wilde dat moment niet afwachten, ik hield het liever op die fijne herinneringen. En dat is gelukt, ik kijk er nog steeds met plezier op terug.

Safety first

“Nog even over die reddingsvesten,” zegt Norbert, “Hoe groot is de kans dat je er één werkelijk nodig hebt, zullen veel mensen zich afvragen.”

Het interessante is, dat een reddingsvest precies lijkt op een parachute. Het zit ook opgevouwen in een hoesje dat beslist open moet gaan op het moment dat je het ding nodig hebt. Haperingen zijn dodelijk. Met een reddingsvest heb je – net als met een parachute – een mensenleven in handen. En dat besef zit er bij de meeste burgers niet in.

Vanuit zijn ervaring met parachutes en andere vliegveiligheidsuitrusting in de luchtvaart kan Norbert het belang van een veilig en op de goede manier gebruikt redmiddel goed uitleggen aan watersporters en andere klanten.

Ooit redt het misschien je leven. Een militair zal daar nooit risico’s mee nemen, wij zijn gedrild op veiligheid en hebben geleerd elkaar daarop aan te spreken. Dus als veteraan ben ik ook hier wel weer de juiste man op de juiste plek.