“Als ik mijn camera niet mee had genomen naar Joegoslavië had ik nu geen eigen bedrijf gehad”

27 februari 2014
Deel dit bericht:
In 1993 ben ik als dienstplichtige in militaire dienst gegaan. Ik zocht avontuur en spanning. Eén van mijn wensen was om ooit uitgezonden te worden. Na een half jaar in dienst kreeg ik te horen dat ik naar voormalig Joegoslavië mocht. Met diploma’s tot verbindelaar, vrachtwagenchauffeur en aggregaat onderhoudsmonteur op zak vertrok ik naar Joegoslavië.

Natuurlijk ging mijn videocamera mee op missie. Ik wilde dit alles niet zomaar aan mij voorbij laten gaan en wilde het daarom vastleggen op video. Zo kon ik alles bewaren voor later. Uiteindelijk heb ik aan mijn zes maanden Joegoslavië meer dan 6 uur videofilm overgehouden. Het was erg bijzonder om mijn ervaringen op deze manier vast te leggen.

Eenmaal weer aan het thuisfront was iedereen nieuwsgierig naar mijn avontuur en ik heb toen aan verschillende mensen die film laten zien. Iedereen was dol enthousiast over het eindresultaat en vroegen mij daarna al snel om ook ergens anders voor anderen te gaan filmen en daar complete nieuwe reportages te gaan maken. Dit beviel zo goed dat ik besloot om van al mijn geld wat ik had verdiend in Joegoslavië nieuwe apparatuur aan te schaffen. Ik was één van de eersten in Nederland die een digitale camera bezat. Al gauw kocht ik ook computers om de beelden te bewerken en te monteren. De mensen om mij heen werden alleen maar enthousiaster en ik kreeg het al gauw drukker.

Op een gegeven moment kon ik het niet meer alleen en vroeg ik mensen mij te helpen bij het filmen en monteren. Toen ik in de periode een nieuw huis liet bouwen hebben we het maar meteen onderkelderd zodat ik een werkruimte kreeg. Het succes ging alleen maar verder en steeds meer mensen ontdekten www.filmart.nl. Nu, 21 jaar later, staan we op het punt om een bedrijfspand in gebruik te nemen met een werkoppervlakte van 1200 m2 en we hebben nu alsnog ideeën genoeg voor de eerst komende jaren om nog meer uit te bereiden.

Als ik 21 jaar geleden mijn videocamera niet mee had genomen naar Joegoslavië, dan had ik misschien nu wel niet mijn eigen bedrijf gehad en heel veel mensen blij gemaakt met ons product. Zo zie je maar weer wat zo’n buitenlandse missie nog teweeg kan brengen. Het heeft uiteindelijk het pad in mijn leven bepaald.

Vorig jaar hadden we een reünie gehad van frabat 3 (enclave Bihac) met iedereen die bij mij op de film stond. Ik heb al mijn oude kameraden een DVD gegeven. Zo heeft iedereen nu een mooi document van ons avontuur in Joegoslavië.